Zzp Aansprakelijkheidsverzekering 1

Zzp Aansprakelijkheidsverzekering

Ook al is een particuliere aansprakelijkheidsverzekering niet wettelijk verplicht, het kan toch ook goed zijn om deze naast de WA verzekering af te sluiten. Wil je gedekt zijn voor de schade die je veroorzaakt bij derden, maar weet je niet exact voor welke verzekeraar je het beste kunt kiezen? Of twijfel je welke verzekering voor jou het meest goedkope is? In dit artikel vindt je alle gegevens die je nodig hebt voorafgaand je begint met zzp aansprakelijkheidsverzekering, en voordat je er 1 gaat aan gaan.

Wat is een aansprakelijkheidsverzekering?

Uitgangspunt voor de verzekeringsmaatschappij om uit te keren bij zzp aansprakelijkheidsverzekering is dat de verzekeringnemer verantwoordelijk bent voor de te vergoeden gebreken aan mensen of goederen. Als dat zo is, zijn ook de gevolgschades gedekt.

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Je kind kan per abuis een bal door het raam schoppen tijdens het voetballen, of voor je het weet heeft je kat de bril van een opa voor voedsel aangezien. De schade kan flink oplopen als je niet goed gedekt bent voor zulke gebreken. Een aansprakelijkheidsverzekering particulieren dekt de kosten van de gebreken als jij of je gezinslid per abuis de aanstichter is van gebreken aan derden. Dit geldt alleen voor de gebreken die jij of je vrouw als privé-persoon maken. Eventuele schade lopende het werk loopt via de bedrijfsaansprakelijkheids-verzekering die je werkgever af kan sluiten. Een AVP wordt tevens wel eens een AVP-verzekering genoemd.

WA verzekering (AVP)

Een aansprakelijkheidsverzekering particulieren biedt bescherming voor schade waar jij of je zoon aansprakelijk voor is. Je bent verzekerd voor immateriële schade veroorzaakt bij anderen. Dit kan zowel lichamelijk als geestelijke gebreken betreffen. Ook ben je gedekt voor schade aan materiële zaken. Een voorwaarde is dat de gebreken niet met voorbedachte rade mag zijn aangebracht. Dat jij aansprakelijk bent voor de schade, houdt in niet dat jij de schade zelf veroorzaakt hoeft te hebben. Jij bent bijvoorbeeld ook verantwoordelijk voor schade aangebracht door je huisdier. ook ben jij verantwoordelijk voor gebreken die ontstaat door een gebrek aan jouw huis. Een voorbeeld is op welk moment een dakpan van jouw woning op het hoofd van de postbode valt. Dan ben je verantwoordelijk voor de gebreken die dit heeft opgeleverd.

Wat is een aansprakelijkheidsverzekering?

Een ongeluk zit in een nihil hoekje. Je kind kan per tegenslag een bal door het raam schoppen tijdens het voetballen, of voor je het weet heeft je hond de bril van een oude man als kluif aangezien. De onkosten kunnen flink oplopen als je niet verzekerd bent voor zulke schade. Een aansprakelijkheidsverzekering betaalt de onkosten als jij of je familie per ongeval de veroorzaker zijn van gebreken aan derden. Dit geldt alleen voor de gebreken die jij of je familie als particulier maken. Eventuele gebreken tijdens het werk loopt via de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering die je werkgever af kan sluiten. Een aansprakelijkheidsverzekering wordt tevens wel eens een AVP-verzekering genoemd.

Een aansprakelijkheidsverzekering wordt ook wel een WA verzekering genoemd. Als u, uw partner, uw kinderen of uw huisdier een schade veroorzaakt bij iemand anders, dan bent u aansprakelijk voor deze schade. Zonder aansprakelijkheidsverzekering moet u de schade die hieruit volgt zelf dragen. Als u een aansprakelijkheidsverzekering heeft dan bent u hiervoor verzekerd en zal uw verzekering de onkosten om de schade te dekken betalen. Het is niet geboden om een WA verzekering te hebben, maar het kan wel verstandig zijn. Het hoeft overigens niet zo te zijn dat u de gebreken zelf veroorzaakt heeft. Een gesprongen waterleiding bij de buren, die bij u vandaan komt. Of een dakpan die van uw dak valt op de auto van de buurman. Het kan gebeuren. Tevens hiervoor verzekert u zich met de aansprakelijkheidsverzekering. {

Waarom een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten?

U wilt niet te veel gedekt zijn en ook niet voor elk geval. Maar een aansprakelijkheidsverzekering is over het algemeen geen onnodige luxe. U acht de kans in de regel klein, maar u zit over het algemeen toch ook wat prettiger op de bank als het hard stormt en u weet dat een dakpan die gebreken aanricht bij de buurman voor u financieel geen gevolgen heeft. Een ongeval zit helaas in een klein hoekje en komt te allen tijde op een moment dat het u niet goed uitkomt, vooral financieel niet.

De kosten kunnen nogal in enkele stappen oplopen als het wel mis gaat. Met een lage premie maandelijks kunt u dit gevaar al afdekken. Voor zo’n €34 per jaar bent u al goed verzekerd.

U bent verzekerd tegen gebreken aan anderen

 • De WA verzekering wordt tevens wel aansprakelijkheidsverzekering particulieren genoemd
 • De aansprakelijkheidsverzekering particulieren vergoed letsel gebreken en zaakschade
 • Opzettelijke schade is niet verzekerd
 • Alleen financiële gebreken uit zaken of letsel worden uitgekeerd door de AVP

Een WA verzekering is een verzekering die gebreken die jouw kind(eren) aan een ander persoon of zijn bezittingen aanbrengt. De verzekering is in de basis bij iedere verzekeraar hetzelfde. Als u als consument gebreken aanbrengt aan (spullen van) andere personen dan wordt dit tot om en nabij €1.250.000 gedekt per schadegeval. Dit bedrag verschilt per verzekering.

Is een aansprakelijkheidsverzekering particulieren verplicht?

In ons land is het afsluiten van een aansprakelijkheidsverzekering niet verplicht. Maar het is wel verstandig om dit te doen. Vooral met enthousiaste huisdieren zit een ongeluk in een nihil hoekje. De kosten voor het vergoeden van de veroorzaakte schade kan dan behoorlijk hoog uitvallen.

WA verzekering: niet verplicht, wel doen!

In tegenstelling tot de standaard zorgverzekering en de autoverzekering, hoort de WA verzekering niet tot de wettelijk verplichte verzekeringen. Een AVP hoort volgens de Consumentenbond echter wel in ieders basispakket van financiële diensten.

De maandpremie die je betaalt voor een WA verzekering met gezinsdekking (bij benadering €50 per twaalf maanden voor een te verzekeren bedrag van €1,25 miljoen of meer) is relatief laag en zeker geen reden om zo’n verzekering niet af te sluiten. Ook ben je als je geen aansprakelijkheidsverzekering particulieren hebt en wel verantwoordelijk bent voor gebreken aan een ander, veel meer kwijt. En bovendien is tevens het slachtoffer er de dupe van als je geen AVP hebt, of voor een te laag gedekt bedrag hebt gekozen.

Dekking aansprakelijkheidsverzekering

Een AVP dekt over het algemeen:

 • schade waar jij aansprakelijk voor bent zoals immateriële schade bij anderen en gebreken aan materiële zaken
 • gebreken die per abuis toegebracht is
 • gebreken aangericht door je kind
 • schade als gevolg van een gebrek aan je huis

  Voor welk bedrag aan schade ben ik verzekerd?

  Dit verschilt per verzekeringsmaatschappij. Het dekkingsbedrag varieert van € 1.000.000 tot € 2.500.000. Bij meerdere verzekeraars kun je tussen twee bedragen kiezen, maar bij sommige heb je geen mogelijkheid. Let hier dus goed op. Een hoger dekkingsbedrag houdt in ook een hogere premie die je elke maand moet betalen. Je kunt tevens de bedragen van een WA verzekering vergelijken. Ondanks dat deze verzekering verplicht is heb je hier wel keuzemogelijkheid vrijheid in.

  Goedkope alternatieven

  uiteraard blijven Nederlanders niet alleen een volk van organisatie en zekerheid, maar ook een volk van zuinigheid. De gemiddelde Nederlander gaat op zoek naar de voordeligste WA Verzekering. Prima dat de overheid deze Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering geboden stelt, maar men wil dan wel zo goedkoop mogelijk aan deze plicht kunnen voldoen. Men mag dan wel alles goed geregeld willen hebben, maar in de regel hebben mensen dit gevoel al op welk moment ze er ‘goedkoop vanaf zijn gekomen’.

  Daarbij realiseren sommigen zich niet, dat het niet alleen van belang is dát je bent verzekerd, maar tevens wát je hebt verzekerd. Het aan gaan van een WA Verzekering vergoedt in de meeste situaties bijvoorbeeld niet de schade die een kind spelenderwijs kan toebrengen aan auto’s of woningen, terwijl veel consumenten dat wel denken. Als particulier is het daarom doorslaggevend om je niet alleen ‘goedkoop’ maar ook alledaags ‘goed’ te laten informeren over de typen aansprakelijkheidsverzekeringen en hun dekking.

  Gemakkelijk overstappen AVP

  Het klinkt moeilijk om je oude AVP te beëindigen en over te stappen naar een andere verzekeringsmaatschappij, maar dat is gemakkelijk geregeld. Je kunt hiervoor contact opnemen met je huidige verzekeraar. Zij maken de annuleren dan voor je in orde. Vervolgens kun je een aansprakelijkheidsverzekering via onze vergelijkingstool voor zzp aansprakelijkheidsverzekering afsluiten.

Scroll naar boven