wat is een rechtsbijstandverzekering

Wachttijd Rechtsbijstandverzekering

Wat is rechtsbijstand? Rechtsbijstand is niets anders dan hulp bij juridische geschillen. Maar soms lukt het niet om met de andere partij tot een passende overeenstemming te komen. Dan biedt de rechtsbijstandverzekering gelukkig een uitkomst.

Rechtsbijstandverzekering: diverse dekkingen

Bij een rechtsbijstandverzekering kun je kiezen uit verschillende dekkingen:

Consument: Je bent gedekt voor problemen waar jij als consument mee te maken kunt krijgen. Bijvoorbeeld als je niet blij bent met de koop van een auto en je er met de verkoper niet uitkomt.

Inkomen: Je verzekert je voor geschillen over je werk, onder meer bij ontslag. Denk ook aan problemen rond je pensioen.

Wonen: Hiermee verzeker je je voor conflicten over je huur- of koopwoning. Onder andere een conflict rond het huren of aanschaffen van een huis, of over een verbouwing. In de meeste gevallen ben je ook gedekt voor een meningsverschil met je buren.

Verkeer: Je verzekert je voor problemen die in het verkeer ontstaan. Onder meer als je het oneens bent over de schadeafhandeling na een tegenslag in het verkeer.

Werking van een rechtsbijstandverzekering 

Bij een rechtsbijstandverzekering kunt u vaak zelf bepalen voor welke soort geschillen u verzekerd wilt zijn. Problemen kunnen op verschillende gebieden tot stand komen, waarbij deze interesses lang niet altijd op uw geval van toepassing zijn. Denk bijvoorbeeld aan rechtshulp bij een geschil met een eigenaar terwijl u een koopwoning heeft, of andersom een probleem met een verkoper terwijl u de voorkeur geeft aan een huurwoning. Door u voor een aantal van deze vlakken te verzekeren met een rechtsbijstandverzekering voorkomt u dat uw maandprijs hoger is dan hoogstnoodzakelijk is in uw situatie. Er bestaan ook rechtsbijstandverzekeringen die specifiek bedoeld zijn voor ondernemers. Zij kunnen zich met een rechtsbijstandverzekering dekken tegen de hoge onkosten voor hulp bij zakelijke conflicten.

Rechtsbijstandsverzekering vergelijken en eigen risico

Net als bij veel andere verzekeringen betaalt men ook de bij rechtsbijstandsverzekering een eigen risico. Bij het rechtsbijstandsverzekering vergelijken is het dus raadzaam rekening te houden met het eigen risicobedrag. Niet alle verzekeraars werken met een eigen risico en bovendien is het eigen risicobedrag per verzekeraar verschillend. Hoe hoog het maximum verzekerd bedrag is, is afhankelijk van de dekking. Vergelijk rechtsbijstandsverzekering voor een overzicht van deze bedragen. Dat kan elke maand behoorlijk wat schelen op de kosten.

Scroll naar boven