wat is een rechtsbijstandverzekering

Rechtsbijstandverzekering Zzp

Een juridisch probleem kan iedereen krijgen. Dan is het fijn als u een rechtsbijstandverzekering hebt. Maar u wilt allicht niet te veel kosten betalen voor die enkele keer dat u een conflict hebt. Kies daarom voor een complete rechtsbijstandverzekering met eigen bijdrage en bespaar op uw maandelijkse kosten.

De hoogte van de kosten wordt verder beïnvloed door uw gezinssamenstelling (singles betalen minder premie) en de vraag of u een facultatief eigen risico wilt accepteren. Ook kennen enkele rechtsbijstandverzekeringen een limiet aan externe (advocaat)kosten in het geval er uiteindelijk een advocaat moet worden ingeschakeld. Een ongelimiteerde dekking van deze externe kosten leidt in de regel tot een wat hogere premie.

Houd er rekening mee dat het verleidelijk is om per definitie de goedkoopste rechtsbijstandverzekering te kiezen. Maar de voordeligste hoeft allicht niet de betere te zijn. De klasse van de rechtsbijstandjuristen (degene die uw belangen moeten behartigen bij een juridische kwestie), de bereikbaarheid en de omvang van de bescherming zijn minstens zo belangrijk.

Is een rechtsbijstandverzekering nodig?

Dat hangt af van uw persoonlijke omstandigheden. Hoe groter de kans dat u juridische problemen krijgt, hoe zinvoller het is om een rechtsbijstandverzekering te nemen. Niet alle consumenten die rechtsbijstand nodig hebben, komen in aanmerking voor gesubsidieerde rechtshulp. Er zijn tevens organisaties die hun leden hulp bieden bij bepaalde problemen, zoals Vereniging Eigen Huis en een vakbond.

Eigen risico bij een rechtsbijstandverzekering

Een rechtsbijstandverzekering biedt geen financiële vergoeding in het geval van problemen, maar levert eigenlijk een dienst aan u als verzekeringnemer. Dit maakt het soms wat irritant om te bepalen hoe het eigen risico bij een rechtsbijstandverzekering werkt. Mocht u ervoor kiezen om een eigen risico in te stellen bij het afsluiten van dit type verzekering, dan krijgt u bij het inschakelen van juridisch advies een rekening van uw verzekeringsmaatschappij. Het kan verkeren dat juridisch advies niet onder uw eigen risico valt en altijd gratis is.

Het is interessant om voor een eigen risico te kiezen als u geen problemen verwachten en uw maandelijkse premieprijs wilt verlagen. Des te hoger uw eigen risico is, des te lager is ook uw maandelijkse premie.

Scroll naar boven