Rechtsbijstandverzekering Vergelijken

Ongeveer 55% van de Nederlandse bevolking heeft een rechtsbijstandverzekering afgesloten. Met een rechtsbijstandverzekering kunt u juridische hulp krijgen om uw recht te halen in een geschil.

Een conflict kan op verschillende fronten ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan een geschil na een ongeluk, een geschil bij de overname van een koophuis, een conflict op relationeel gebied, enzovoorts. Voor een rechtsbijstandverzekering betaalt u op jaarbasis een prijs die ongeveer gelijk is aan het uurloon van een goede advocaat. Het kan dus geen kwaad om het aanvragen van een rechtsbijstandverzekering te overwegen! Op die manier bespaart u hoge kosten als het tot een geschil zou komen.

Rechtsbijstandverzekering Vergelijken

U kunt verschillende rechtsbijstandverzekeringen met elkaar vergelijken via de online vergelijkingstool op onze website. Deze tool vergelijkt de verzekeringen van verschillende Nederlandse verzekeringsmaatschappijen op basis van de dekking die zij bieden en de maandelijkse premieprijs die zij hiervoor vragen. Kies niet direct voor de verzekering met de laagste premie, maar lees altijd eerst de dekkingsvoorwaarden van een verzekering door. Zo weet u zeker dat u goed verzekerd bent voor hoge juridische kosten als u te maken zou krijgen met een geschil.

Werking van een rechtsbijstandverzekering 

Bij een rechtsbijstandverzekering kunt u vaak zelf bepalen voor welke soort conflicten u verzekerd wilt zijn. Problemen kunnen op verschillende interesses ontstaan, waarbij deze gebieden lang niet altijd op uw situatie van toepassing zijn. Denk bijvoorbeeld aan rechtshulp bij een probleem met een eigenaar terwijl u een koopwoning heeft, of andersom een conflict met een verkoper terwijl u de voorkeur geeft aan een huurwoning. Door u voor een aantal van deze vlakken te verzekeren met een rechtsbijstandverzekering voorkomt u dat uw kostprijs hoger is dan hoogstvan belang is in uw situatie. Er bestaan ook rechtsbijstandverzekeringen die specifiek bedoeld zijn voor ondernemers. Zij kunnen zich met een rechtsbijstandverzekering beschermen tegen de hoge kosten voor hulp bij zakelijke geschillen.

Een rechtsbijstandverzekering beschermt u echter niet alleen tegen de hoge onkosten voor juridisch advies bij een probleem. Ook kunt u vaak gratis juridisch advies inwinnen via uw verzekeringsmaatschappij als er helemaal nog geen sprake is van een probleem. Zeker wanneer u bijvoorbeeld een contract af moet sluiten kan het van toepassing zijn om hierover advies te krijgen van een jurist. Deze juristen werken voor de verzekeringsmaatschappij waarbij u een rechtsbijstandverzekering heeft gekocht. Mocht het wel tot een probleem komen, dan zullen de advocaten of juristen u helpen bij het bemiddelen met een tegenpartij. In het geval dat het bemiddelen door advocaten of juristen geen effect heeft en er een rechter aan te pas moet komen, dan wordt de zaak vaak uitbesteed.

In dit geval heeft u de optie om zelf een advocaat te kiezen of een advocaat te regelen via uw verzekeringsmaatschappij. Mocht u voor een advocaat van de verzekeringsmaatschappij kiezen, dan worden de kosten voor de hulp van de advocaat volledig vergoed. Houd er rekening mee dat er een maximale uitbetaling voor rechtshulp in de voorwaarden van uw rechtsbijstandverzekering kan zijn opgenomen. Het is raadzaam om hier al naar te kijken bij het afsluiten van een rechtsbijstandverzekering.

Eigen risico bij een rechtsbijstandverzekering

Een rechtsbijstandverzekering biedt geen financiële vergoeding in het geval van geschillen, maar levert eigenlijk een dienst aan u als verzekeringnemer. Dit maakt het af en toe wat lastig om te bepalen hoe het eigen risico bij een rechtsbijstandverzekering werkt. Mocht u ervoor kiezen om een eigen risico in te stellen bij het afsluiten van dit type verzekering, dan krijgt u bij het inschakelen van juridisch advies een rekening van uw verzekeraar. Meer informatie over uw eigen risico en het gebruik daarvan vindt u in de voorwaarden van de polis van een rechtsbijstandverzekering.

Het is interessant om voor een eigen risico te kiezen als u geen problemen verwachten en uw maandelijkse premieprijs wilt verlagen. Des te hoger uw eigen risico is, des te lager is ook uw maandelijkse premie.

Wat is een rechtsbijstandverzekering?

Een rechtsbijstandsverzekering is een verzekering die ervoor zorgt dat de verzekeringnemer juridische bijstand krijgt bij een juridisch probleem. Als zo’n conflict zich voordoet, zal meestal een jurist die voor de verzekeringsmaatschappij werkt de verzekeringnemer verder helpen. In enkele situaties moet iemand een advocaat in de arm nemen en worden de onkosten daarvan betaald.

Een rechtsbijstandverzekering kan belangrijk zijn in juridische problemen, maar bekijk altijd goed de voor- en nadelen. Als de verzekerde vaak een beroep doet op de rechtsbijstandverzekering, kan de verzekeraar een waarschuwing sturen. Bijvoorbeeld dat de maandprijs zal worden verhoogd of de dekking zal worden opgezegd. Daarom is het handig eerst de gehele overeenkomst goed te lezen bij het rechtsbijstandverzekering vergelijken.

Verschillende typen rechtsbijstandverzekeringen vergelijken

Een rechtsbijstandsverzekering werkt over het algemeen met diverse dekkingen. Bij rechtsbijstandsverzekeringen vergelijken is het interessant te weten welke dekking er gekozen moet worden.

Als consument is men bijvoorbeeld verzekerd tegen problemen over de koop of huur van dingen bij bijvoorbeeld een webshop. Heb je een probleem met een webshop na een online aankoop, dan kan de rechtsbijstandsverzekering helpen met juridisch advies.

In het verkeer ontstaan er veel conflicten. Bijvoorbeeld als men bij een ongeluk betrokken is. De rechtsbijstandsverzekering kan dan assisteren met de afwikkeling van het probleem. Je bent dus extra verzekerd voor juridische bijstand als je een conflict hebt opgelopen bij deelname aan het verkeer. Het gaat daarbij niet alleen om ongelukken met de auto of motor, maar ook als voetganger of fietser. Om die reden noemt men deze verzekering over het algemeen vaak verkeersrechtsbijstandverzekering.

Scroll naar boven