wat is een rechtsbijstandverzekering

Rechtsbijstandverzekering Premie

Mocht u op een moment rechtshulp nodig hebben, dan kan een rechtsbijstandverzekering u een hoop kosten schelen. Bij het afsluiten van een rechtsbijstandverzekering bent u namelijk gedekt voor de onkosten van de benodigde rechtshulp.

De maandprijs varieert grofweg tussen 100 euro per twaalf maanden voor een alleenstaande die genoegen neemt met een beperkte dekking tot ca. 300 euro per jaar voor een brede gezinsrechtsbijstandverzekering.

Houd er rekening mee dat het verleidelijk is om per definitie de voordeligste rechtsbijstandverzekering te kiezen. Maar de meest goedkope hoeft vanzelfsprekend niet de beste te zijn. De klasse van de rechtsbijstandjuristen (degene die uw belangen moeten behartigen bij een juridische kwestie), de bereikbaarheid en de omvang van de dekking zijn minstens zo belangrijk.

Is een rechtsbijstandverzekering nodig?

Dat hangt af van uw persoonlijke omstandigheden. Hoe groter de kans dat u juridische problemen krijgt, hoe zinvoller het is om een rechtsbijstandverzekering te nemen. Niet alle mensen die rechtsbijstand nodig hebben, komen in aanmerking voor gesubsidieerde rechtshulp. Er zijn ook organisaties die hun leden hulp bieden bij bepaalde problemen, zoals Consumentenbond en vakbonden.

Eigen risico bij een rechtsbijstandverzekering

Een rechtsbijstandverzekering biedt geen financiële vergoeding in het geval van conflicten, maar levert eigenlijk een dienst aan u als verzekerde. Dit maakt het in een aantal gevallen wat moeilijk om te bepalen hoe het eigen risico bij een rechtsbijstandverzekering werkt. Mocht u ervoor kiezen om een eigen risico in te stellen bij het afsluiten van dit type verzekering, dan krijgt u bij het inschakelen van juridische hulp een rekening van uw verzekeraar. Deze rekening is nooit hoger dan uw eigen risico en is gebonden aan van het type juridische hulp wat u aangevraagd heeft.

Het is interessant om voor een eigen risico te kiezen als u geen problemen verwachten en uw maandelijkse prijs wilt verlagen. Des te hoger uw eigen risico is, des te lager is ook uw maandelijkse premie.

Scroll naar boven