Nationale Nederlanden Aansprakelijkheidsverzekering 1

Nationale Nederlanden Aansprakelijkheidsverzekering

Met een WA verzekering voor burgers (AVP) dek je jouw aansprakelijkheid voor schade aan personen (letselschade) en aan zaken. Je hoeft de veroorzaakte gebreken niet zelf veroorzaakt te hebben. Een gesprongen waterleiding die waterschade veroorzaakte bij de buren, is bijvoorbeeld schade die je niet direct zelf gemaakt hebt. Immers wordt de schade jou volgens de grondwet wel aangerekend. We hebben het in dit geval over risicoaansprakelijkheid.

Wat is een aansprakelijkheidsverzekering particulieren?

Uitgangspunt voor de verzekeringsmaatschappij om uit te betalen bij nationale nederlanden aansprakelijkheidsverzekering is dat jij aansprakelijk bent voor de te vergoeden gebreken aan mensen of zaken. Als dat het geval is, zijn tevens de schades achteraf gedekt.

Een tegenslag zit in een niet groot hoekje. Je dochter kan per ongeluk een bal door het raam schoppen gedurende het volleyballen, of voor je het weet heeft je huisdier de bril van een oom voor voedsel aangezien. De schade kan flink oplopen als je niet verzekerd bent voor dit type gebreken. Een aansprakelijkheidsverzekering dekt de schade als jij of je familie per abuis de veroorzaker is van schade aan derden. Dit geldt alleen voor de schade die jij of je gezinslid als privé-persoon maken. Eventuele schade tijdens het werk loopt via de bedrijfsaansprakelijkheids-verzekering die je werkgever af kan sluiten. Een aansprakelijkheidsverzekering wordt ook wel eens een AVP-verzekering genoemd.

WA verzekering (AVP)

Een WA verzekering biedt bescherming voor schade waar jij of je vrouw verantwoordelijk voor is. Je bent gedekt voor immateriële schade veroorzaakt bij anderen. Dit kan zowel lichamelijk als geestelijke schade betreffen. ernaast ben je gedekt voor schade aan materiële schade. Een voorwaarde is dat de gebreken niet met opzet mag zijn aangebracht. Dat jij aansprakelijk bent voor de gebreken, houdt in niet dat jij de schade zelf veroorzaakt hoeft te hebben. Jij bent bijvoorbeeld ook verantwoordelijk voor schade aangericht door je huisdier. ook ben jij verantwoordelijk voor gebreken die is ontstaan door een mankement aan je huis. Een voorbeeld is op welk moment een dakpan van je huis op het hoofd van de buurvrouw valt. Dan ben je aansprakelijk voor de gebreken die dit met zich meebrengt.

Wat is een aansprakelijkheidsverzekering?

Een tegenslag zit in een klein hoekje. Je kind kan per ongeluk een bal door het raam schoppen gedurende het voetballen, of voor je het weet heeft je hond de bril van een oude man als kluif aangezien. De kosten kunnen flink oplopen als je niet gedekt bent voor zulke gebreken. Een aansprakelijkheidsverzekering vergoedt de onkosten als jij of je familie per ongeval de veroorzaker zijn van schade aan derden. Dit geldt alleen voor de gebreken die jij of je familie als particulier maken. Eventuele schade tijdens het werk loopt via de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering die je werkgever af kan sluiten. Een aansprakelijkheidsverzekering wordt tevens wel eens een AVP-verzekering genoemd.

Een AVP is niet geboden in ons land, maar wel aan te raden. Als jij of jouw familielid iets doet waarmee schade wordt veroorzaakt, kun je namelijk aansprakelijk worden gesteld voor de geleden schade. Dat betekent dat de verzekerde opdraait voor de schade aan spullen, maar tevens voor gebreken aan de gezondheid van mensen. Zeker die letselschade kan behoorlijk in de papieren lopen. Dan is het fijn als je gedekt bent.{

Waarom een aansprakelijkheidsverzekering?

De aansprakelijkheidsverzekering sluit je af om je te beschermen tegen schades waar je wettelijk verantwoordelijk voor wordt gehouden. Dit zijn gebreken die je toebrengt aan personen of de spullen van andere mensen. Denk aan de computer van je collega die je uit je handen laat vallen. Of je collega die struikelt over een losliggend touw in je kamer en zijn sleutelbeen breekt. De AVP vergoedt bijna alle schade die jij hebt gemaakt, tevens die van bijvoorbeeld je logés. Met de WA verzekering binnen het de meeste pakketten ben je verzekerd tot een bedrag van 1.250.000 euro.

Met een WA verzekering bedisplay je naast je eigen portemonnee, maar ook die van degene die je per ongeluk schade berokkent. Wij begeleiden bij het kiezen van de beste WA verzekering voor jouw situatie.

Uw aansprakelijkheidsverzekering verzekerd u tegen gebreken aan andere mensen waarvoor u aansprakelijk wordt gesteld.

U bent verzekerd tegen gebreken aan anderen

  • De aansprakelijkheidsverzekering particulieren wordt tevens wel aansprakelijkheidsverzekering particulieren genoemd
  • De aansprakelijkheidsverzekering particulieren uitgekeerd letsel gebreken en zaakschade
  • Opzettelijke schade is niet verzekerd
  • Alleen financiële schade uit zaken of letsel worden betaald door de AVP

Een aansprakelijkheidsverzekering is een verzekering die gebreken die jij aan een ander persoon of zijn goederen aanbrengt. De verzekering is in beginsel bij iedere verzekeraar hetzelfde. Als u als verzekeringnemer schade aanbrengt aan (spullen van) andere personen dan wordt dit tot ongeveer €1.250.000 gedekt per situatie. Dit bedrag verschilt per verzekeraar.

Is een aansprakelijkheidsverzekering particulieren verplicht?

In dit land is het afsluiten van een aansprakelijkheidsverzekering particulieren niet verplicht. Maar het is wel verstandig om dit te doen. Met name met enthousiaste huisdieren zit een ongeluk in een klein hoekje. De kosten voor het vergoeden van de veroorzaakte schade kan dan erg hoog uitvallen.

Aansprakelijkheidsverzekering: niet verplicht, wel doen!

In tegenstelling tot de basis zorgverzekering en de autoverzekering, hoort de WA verzekering niet tot de wettelijk verplichte verzekeringen. Een AVP hoort volgens de Consumentenbond echter wel in ieders basispakket van financiële diensten.

De kosten die je afdraagt voor een aansprakelijkheidsverzekering particulieren met bescherming voor het gehele gezin (circa €50 per twaalf maanden voor een te verzekeren bedrag van €1,25 miljoen of meer) is relatief laag en sowieso geen reden om een verzekeringspolos niet aan te gaan. Ook ben je als je géén AVP hebt en wel aansprakelijk bent voor gebreken aan een ander, veel meer kwijt. En desalniettemin is tevens het slachtoffer er de dupe van als je geen aansprakelijkheidsverzekering particulieren hebt, of voor een te laag gedekt bedrag hebt gekozen.

Voor welk bedrag aan gebreken ben ik verzekerd?

Dit verschilt per verzekeringsmaatschappij. Het dekkingsbedrag varieert van € 1.000.000 tot € 2.500.000. Bij een aantal verzekeraars kun je tussen twee bedragen kiezen, maar bij enkele heb je geen keuzemogelijkheid. Let hier dus goed op. Een hoger dekkingsbedrag houdt in tevens een hogere premie die je per maand moet betalen. Je kunt tevens de bedragen van een WA verzekering vergelijken. Ondanks dat deze verzekering vereist is heb je hier wel keuze vrijheid in.

WA Verzekering verplicht

Nu is het allicht niet de bedoeling dat je voor elke kleinigheid (dubbel) verzekerd bent, maar het kan geen kwaad om je als particulier goed te overwegen of je een verzekering wilt aan gaan als het om aansprakelijkheid gaat. Het is erg vervelend als je per ongeluk een gebeurtenis veroorzaakt waar je niet de (financiële) verantwoordelijkheid voor kunt dragen. Ernaast is voor een ieder die een voertuig bezit, in het algemeen een (personen-)auto, de WA Verzekering verplicht. Deze WA verzekering wordt door veel verzekeringsmaatschappijen dan tevens wel de WA Autoverzekering genoemd. De Nederlandse wetgever neemt de burger daarmee in bescherming. Op welk moment de WA Autoverzekering niet verplicht was, dan zou na veel aanrijdingen niet alleen het menselijke leed maar tevens het financiële leed niet te overzien zijn.

Simpel overstappen WA verzekering

Het klinkt moeilijk om je oude aansprakelijkheidsverzekering te op te zeggen en over te stappen naar een andere verzekeringsmaatschappij, maar dat is snel geregeld. Je kunt hiervoor contact opnemen met je huidige verzekeringsmaatschappij. Zij maken de annuleren dan voor je in orde. Dan kun je een aansprakelijkheidsverzekering via onze vergelijkingstool voor nationale nederlanden aansprakelijkheidsverzekering aan gaan.

Scroll naar boven