Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering

Interpolis Aansprakelijkheidsverzekering

Een aansprakelijkheidsverzekering is belangrijk om af te sluiten. Het wordt tevens wel een WA-verzekering genoemd, het betreft namelijk een verzekering bedoeld voor uw wettelijke aansprakelijkheid. Hiermee bent u verzekerd tegen de financiële effecten van de door u of uw gezinsleden veroorzaakte schade aan derden. Niet alleen uzelf, ook uw partner, kinderen, huisdieren en eventuele logees zijn verzekerd als zij onverhoopt schade of letsel aan andere personen veroorzaken.

Wat is een WA verzekering?

Reden voor de verzekeringsmaatschappij om uit te keren bij interpolis aansprakelijkheidsverzekering is dat de verzekeringnemer aansprakelijk bent voor de te verhalen gebreken aan mensen of goederen. Als dat het geval is, zijn tevens de de daaruit voortvloeiende gebreken gedekt.

Een ongeluk zit in een nihil hoekje. Je zoon kan per abuis een bal door het raam schoppen tijdens het tennissen, of voor je het weet heeft je hond de bril van een vader voor voedsel aangezien. De schade kan flink oplopen als je niet verzekerd bent voor dit type gebreken. Een AVP vergoedt de kosten als jij of je familielid per abuis de veroorzaker is van gebreken aan anderen. Dit geldt uitsluitend voor de schade die jij of je familie als particulier maken. Eventuele gebreken lopende het werk loopt via de bedrijfsaansprakelijkheids-verzekering die je werkgever af kan sluiten. Een aansprakelijkheidsverzekering particulieren wordt ook wel eens een AVP-verzekering genoemd.

WA verzekering (AVP)

Een aansprakelijkheidsverzekering biedt bescherming voor schade waar jij of je partner aansprakelijk voor is. Je bent gedekt voor immateriële schade veroorzaakt bij anderen. Dit kan zowel lichamelijk als geestelijke gebreken betreffen. ook ben je verzekerd voor gebreken aan materiële zaken. Een voorwaarde is dat de schade niet met opzet mag zijn aangebracht. Dat jij aansprakelijk bent voor de schade, betekent niet altijd dat jij de schade zelf veroorzaakt hoeft te hebben. Jij bent meestal tevens verantwoordelijk voor schade aangebracht door je hond. Ook ben jij verantwoordelijk voor schade die is voorzaakt door een mankement aan jouw woning. Een voorbeeld is op welk moment een dakpan van je woning op het hoofd van de buurman valt. Dan ben je aansprakelijk voor de gebreken die dit heeft opgeleverd.

Wat is een aansprakelijkheidsverzekering?

Een ongeval zit in een klein hoekje. Je kind kan per tegenslag een bal door het raam schoppen tijdens het voetballen, of voor je het weet heeft je hond de bril van een oude man als kluif aangezien. De kosten kunnen flink oplopen als je niet gedekt bent voor zulke schade. Een aansprakelijkheidsverzekering vergoedt de onkosten als jij of je familie per ongeluk de veroorzaker zijn van gebreken aan derden. Dit geldt alleen voor de schade die jij of je familie als particulier maken. Eventuele gebreken gedurende het werk loopt via de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering die je werkgever af kan sluiten. Een aansprakelijkheidsverzekering wordt ook wel eens een AVP-verzekering genoemd.

Een AVP is niet voorgeschreven in Nederland, maar wel aan te raden. Als jij of jouw familielid iets doet waardoor schade wordt veroorzaakt, kun je over het algemeen aansprakelijk worden gesteld voor de geleden schade. Dat betekent dat jij opdraait voor de schade aan goederen, maar ook voor letselschade. Zeker die letselgebreken kan behoorlijk in de papieren lopen. Dan is het fijn als je verzekerd bent.{

Waarom een aansprakelijkheidsverzekering?

Een AVP sluit je af om je te verzekeren voor schades waar je wettelijk aansprakelijk voor bent. Dit zijn gebreken die je aandoet aan personen of de spullen van anderen. Denk aan de laptop van je collega die je uit je handen laat vallen. Of je buurman die valt over een losliggend touw in jouw schuur en zijn arm breekt. Een WA verzekering betaalt bijna alle schade die jij hebt veroorzaakt, ook die van bijvoorbeeld je logés. Met een WA verzekering binnen het de meeste pakketten ben je verzekerd tot een schade van €1.000.000.

Met de WA verzekering bescherm je naast je eigen banksaldo, maar ook die van de persoon die je onverhoopt schade toebrengt. Wij helpen bij het maken van een keuzemogelijkheid voor de AVP voor jou.

Uw aansprakelijkheidsverzekering gedekt u tegen gebreken aan derden waarvoor u verantwoordelijk wordt gesteld.

U bent gedekt tegen gebreken aan anderen

  • Een aansprakelijkheidsverzekering particulieren wordt tevens wel aansprakelijkheidsverzekering particulieren genoemd
  • De aansprakelijkheidsverzekering uitgekeerd letsel schade en zaakschade
  • Met opzet veroorzaakte gebreken wordt niet vergoed
  • Zuivere vermogensgebreken is tevens uitgesloten

Een aansprakelijkheidsverzekering particulieren is een verzekering die gebreken die jij als verzekeringnemer aan een ander persoon of zijn spullen aanbrengt. De polis is in de basis bij iedere verzekeringsmaatschappij hetzelfde. Als u als consument gebreken aanbrengt aan (spullen van) anderen dan wordt dit tot om en nabij €1.250.000 vergoed per geval. Dit bedrag verschilt per verzekeringsmaatschappij.

Is een AVP verplicht?

In Nederland is het aan gaan van een aansprakelijkheidsverzekering particulieren niet verplicht. Maar het is wel slim om dit te doen. Vooral met huisdieren zit een tegenslag in een nihil hoekje. De kosten voor het vergoeden van de schade kan dan enorm hoog uitvallen.

Aansprakelijkheidsverzekering: niet verplicht, wel doen!

In tegenstelling tot de standaard zorgverzekering en de autoverzekering, hoort de aansprakelijkheidsverzekering niet tot de wettelijk verplichte verzekeringen. Een AVP hoort volgens de Consumentenbond echter wel in ieders basispakket van financiële diensten.

De kosten die je betaalt voor een WA verzekering met dekking voor het gehele gezin (circa €50 per 12 maanden voor een verzekerd bedrag van €1,25 miljoen of meer) is relatief niet hoog en zeker geen reden om een polis niet af te sluiten. ernaast ben je als je g1 aansprakelijkheidsverzekering particulieren hebt en wel aansprakelijk bent voor schade aan eigendommen van een ander, veel meer kwijt. En desalniettemin is tevens het slachtoffer er de dupe van als je geen AVP hebt, of voor een te laag verzekerd bedrag hebt gekozen.

Wat dekt je aansprakelijkheidsverzekering particulieren?

De WA verzekering binnen het instap pakketten heeft een ruime dekking. Wanneer je voor een schade verantwoordelijk bent kun je beroep doen op je aansprakelijkheidsverzekering. Maar de dekking geldt niet alleen voor jou maar ook voor je kinderen, inwonende ouders, loges, maar ook voor je huisdieren.

Voor welk bedrag aan schade ben ik verzekerd?

Dit verschilt per verzekeringsmaatschappij. Het dekkingsbedrag varieert van € 1.000.000 tot € 2.500.000. Bij een aantal verzekeringsmaatschappijen kun je tussen 2 bedragen kiezen, maar bij sommige heb je geen keus. Let hier dus goed op. Een hoger dekkingsbedrag betekent tevens een hogere premie die je elke maand moet betalen. Je kunt tevens de bedragen van een WA verzekering vergelijken. Ondanks dat deze verzekering vereist is heb je hier wel keuze vrijheid in.

Waarom sluit je een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven af?

De meeste Hollanders hebben al een aansprakelijkheidsverzekering voor privésituaties. Alleen betaalt een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) geen gebreken die je als bedrijf veroorzaakt. Zo’n schade kan flink in de papieren lopen, dus is het slim een AVB te hebben. Heb je dit niet? Dan loop je het risico dat je zo’n hoge claim niet zelf kunt betalen. Zeker als kleine zelfstandige kan dit een probleem zijn, waar je liever niet mee te maken krijgt.

Eenvoudig overstappen aansprakelijkheidsverzekering particulieren

Het klinkt ingewikkeld om je oude AVP te op te zeggen en over te stappen naar een andere verzekeringsmaatschappij, maar dat is snel geregeld. Je kunt hiervoor contact opnemen met je huidige verzekeringsmaatschappij. Zij maken de annulatie dan voor je in orde. Vervolgens kun je een aansprakelijkheidsverzekering via onze vergelijkingstool voor interpolis aansprakelijkheidsverzekering afsluiten.

Scroll naar boven