wat kost een rechtsbijstandverzekering

Goede Rechtsbijstandverzekering

Een rechtsbijstandverzekering is een verzekering die advies biedt bij juridische problemen. Onder meer als je wordt ontslagen omdat het bedrijf gaat reorganiseren. Dan is het fijn als iemand je helpt die weet wat jouw rechten en plichten zijn.

Het is in de praktijk niet altijd eenvoudig om uw recht te halen. Mocht u toch ook in de rechtszaal belanden dan kunt u vaak niet zonder een advocaat. Een advocaat kost al simpel meer dan €200 per uur. Voor circa hetzelfde bedrag per twaalf maanden heeft u een rechtsbijstandverzekering.

De onkosten van een rechtsbijstandverzekering hangen met name af van de dekking die u wenst. De meeste rechtsbijstandpolissen zijn namelijk modulair opgebouwd: hoe meer u wilt verzekeren, hoe hoger de premie.

Bij de meeste rechtsbijstandverzekeringsmaatschappijen kunt u via hun website aan de hand van uw gezinssamenstelling en slimme dekking zelf berekenen hoe veel maandprijs u moet betalen. Ook kunt u op meerdere websites diverse rechtsbijstandverzekeraars met elkaar vergelijken.

Werking van een rechtsbijstandverzekering 

Bij een rechtsbijstandverzekering kunt u vaak zelf bepalen voor welke soort geschillen u verzekerd wilt zijn. Conflicten kunnen op verschillende gebieden tot stand komen, waarbij deze gebieden lang niet altijd op uw situatie van toepassing zijn. Denk bijvoorbeeld aan rechtshulp bij een geschil met een huurbaas terwijl u een koopwoning heeft, of andersom een conflict met een verkoper terwijl u de voorkeur geeft aan een huurwoning. Door u voor een aantal van deze vlakken te verzekeren met een rechtsbijstandverzekering voorkomt u dat uw prijs hoger is dan hoogstnoodzakelijk is in uw situatie. Er bestaan ook rechtsbijstandverzekeringen die specifiek bedoeld zijn voor ondernemers. Zij kunnen zich met een rechtsbijstandverzekering afschermen tegen de hoge onkosten voor hulp bij zakelijke problemen.

Eigen risico bij een rechtsbijstandverzekering

Een rechtsbijstandverzekering biedt geen financiële vergoeding in het geval van conflicten, maar levert feitelijk een dienst aan u als verzekerde. Dit maakt het soms wat irritant om te bepalen hoe het eigen risico bij een rechtsbijstandverzekering werkt. Mocht u ervoor kiezen om een eigen risico in te stellen bij het afsluiten van dit type verzekering, dan krijgt u bij het inschakelen van juridisch advies een rekening van uw verzekeraar. Meer informatie over uw eigen risico en het gebruik daarvan vindt u in de voorwaarden van de polis van een rechtsbijstandverzekering.

Het is interessant om voor een eigen risico te kiezen als u geen conflicten verwachten en uw maandelijkse prijs voor de premie wilt verlagen. Des te hoger uw eigen risico is, des te lager is ook uw maandelijkse premie.

Scroll naar boven