Beroepsaansprakelijkheidsverzekering Zorg 1

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering Zorg

Ook al is een particuliere aansprakelijkheidsverzekering niet wettelijk verplicht, het kan welbeschouwd verstandig zijn om deze naast de WA verzekering af te sluiten. Wil je gedekt zijn voor de gebreken die je veroorzaakt bij derden, maar weet je niet exact voor welke verzekeringsmaatschappij je het slimste kunt kiezen? Of twijfel je welke verzekering voor jou het goedkoopste is? In dit artikel vindt je alle informatie die je nodig hebt voordat je begint met beroepsaansprakelijkheidsverzekering zorg, en alvorens je er 1 gaat afsluiten.

Wat is een aansprakelijkheidsverzekering?

Uitgangspunt voor de verzekeringsmaatschappij om uit te keren bij beroepsaansprakelijkheidsverzekering zorg is dat jij verantwoordelijk bent voor de te verhalen gebreken aan personen of goederen. Als dat zo is, zijn ook de gevolgschades gedekt.

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Je zoon kan per ongeluk een bal door het raam schoppen lopende het voetballen, of voor je het weet heeft je kat de bril van een oom voor voedsel aangezien. De schade kan flink oplopen als je niet voldoende gedekt bent voor dit type gebreken. Een aansprakelijkheidsverzekering particulieren vergoedt de kosten van de gebreken als jij of je vriendin per abuis de aanstichter is van schade aan anderen. Dit geldt uitsluitend voor de gebreken die jij of je gezinslid als privé-persoon maken. Eventuele schade lopende het werk loopt via de bedrijfsaansprakelijkheids-verzekering die je werkgever af kan sluiten. Een aansprakelijkheidsverzekering particulieren wordt ook wel eens een AVP-verzekering genoemd.

WA verzekering (AVP)

Een AVP biedt bescherming voor gebreken waar jij of je vriendin aansprakelijk voor is. Je bent verzekerd voor immateriële schade veroorzaakt bij anderen. Dit kan zowel lichamelijk als geestelijke schade betreffen. Hiernaast ben je gedekt voor gebreken aan materiële zaken. Een voorwaarde is dat de gebreken niet met voorbedachte rade mag zijn aangebracht. Dat jij aansprakelijk bent voor de schade, betekent niet altijd dat jij de schade zelf gemaakt hoeft te hebben. Jij bent soms ook aansprakelijk voor schade aangericht door je huisdier. ernaast ben jij aansprakelijk voor gebreken die is voorzaakt door een gebrek aan jouw woning. Een voorbeeld is wanneer een dakpan van jouw woning op het hoofd van de buurvrouw valt. Dan ben je verantwoordelijk voor de schade die dit met zich meebrengt.

Wat is een aansprakelijkheidsverzekering?

Een ongeval zit in een niet groot hoekje. Je kind kan per ongeluk een bal door het raam schoppen tijdens het voetballen, of voor je het weet heeft je hond de bril van een oude man als kluif aangezien. De onkosten kunnen flink oplopen als je niet gedekt bent voor zulke gebreken. Een aansprakelijkheidsverzekering betaalt de kosten als jij of je familie per ongeval de veroorzaker zijn van gebreken aan derden. Dit geldt alleen voor de gebreken die jij of je familie als particulier maken. Eventuele schade lopende het werk loopt via de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering die je werkgever af kan sluiten. Een aansprakelijkheidsverzekering wordt ook wel eens een AVP-verzekering genoemd.

Een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) zoals een aansprakelijkheidsverzekering voluit heet, is niet wettelijk verplicht. Per slot van rekening is het inderdaad voor vrijwel iedereen een min of meer onmisbare verzekering, net als een opstalverzekering voor huizenbezitters.{

Waarom een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten?

U kunt bij de verzekeringsmaatschappij kiezen voor welk bedrag u de verzekering wilt vinden. Dit ligt vrijwel altijd tussen de €500.000 en €2.500.000 per geval. U kunt dit terug vinden in uw polisvoorwaarden. Als u gebruik moet maken van uw verzekering en u komt er niet uit met de tegenpartij. Dan kunt u een beroep doen op uw rechtsbijstandsverzekering. Heeft u deze niet? Dan kunt u hier een rechtsbijstandverzekering vergelijken.

Wanneer je iets doet dat gebreken veroorzaakt, ben je er volgens de wet aanspreekbaar voor. Dat betekent dat je de kosten van de gebreken moet betalen. Spullen kunnen zijn beschadigd, maar je kunt ook iemand per abuis verwonden. Heb je kleine kinderen? Dan is de ouder verantwoordelijk voor de schade die zij veroorzaken. Zonder aansprakelijkheidsverzekering moet je de gebreken uit eigen zak betalen. Een kleine gebreken is meestal niet het probleem. Maar stel dat iemand door iets wat jij zonder opzet hebt gedaan ziek wordt of hulpbehoevend raakt? Dan loopt de gebreken al snel op.

U bent gedekt tegen gebreken aan anderen

  • De WA verzekering wordt tevens wel WA verzekering genoemd
  • De WA verzekering vergoed letsel schade en zaakschade
  • Opzettelijke gebreken is niet verzekerd
  • Financiële gebreken die niet voortvloeit uit een gebreken aan zaken of letselschade wordt niet betaald

Een aansprakelijkheidsverzekering particulieren is een verzekering die schade die jij als verzekeringnemer aan een ander of zijn spullen aanbrengt. De verzekeringspolis is in de basis bij iedere verzekeringsmaatschappij dezelfde. Als u als consument schade aanbrengt aan (spullen van) anderen dan wordt dit tot rondom €1.250.000 vergoed per situatie. Dit bedrag verschilt per verzekeraar.

Is een aansprakelijkheidsverzekering verplicht?

In dit land is het aan gaan van een aansprakelijkheidsverzekering particulieren niet verplicht. Maar het is wel verstandig om dit te doen. Ook met kinderen zit een ongeluk in een nihil hoekje. De onkosten voor het vergoeden van de schade kan dan enorm hoog uitvallen.

AVP: niet verplicht, wel doen!

In tegenstelling tot de standaard zorgverzekering en de WA-verzekering voor auto’s, hoort de aansprakelijkheidsverzekering particulieren niet tot de wettelijk verplichte verzekeringen. Een aansprakelijkheidsverzekering hoort volgens de Consumentenbond echter wel in ieders basispakket van financiële diensten.

De maandelijkse kosten die je betaalt voor een aansprakelijkheidsverzekering particulieren met gezinsdekking (circa €50 per 12 maanden voor een verzekerd bedrag van €1,25 miljoen of meer) is in principe laag en absoluut geen reden om zo’n verzekering niet af te sluiten. daarnaast ben je als je géén aansprakelijkheidsverzekering particulieren hebt en wel aansprakelijk bent voor gebreken aan een ander, veel meer kwijt. En bovendien is ook het slachtoffer er de dupe van als je geen WA verzekering hebt, of voor een te laag gedekt bedrag hebt gekozen.

Wat valt er buiten mijn verzekering?

Buiten de bescherming van de AVP valt gebreken veroorzaakt door:

Caravans, boten en motorrijtuigen waar je een rij- of vaarbewijs voor nodig hebt en luchtvaartuigen (deze hebben eigen verzekering nodig).

Een uitzondering wordt gemaakt in het situatie van joyriding, mits de veroorzaker jonger is dan 18 jaar en zich met geweld toegang. Heb je als eigenaar van een auto de sleutel in het slot laten zitten, dan ben je zelf schuldig als iemand er met je auto vandoor gaat. Je zult dan je eigen autoverzekering moeten aanspreken omdat je nalatig bent geweest.

Materiële schade aan spullen van iemand die verzekerd is op je verzekeringspolis (je partner of kind bijvoorbeeld). Als jouw partner jouw iPad stuk maakt, zal de aansprakelijkheidsverzekering particulieren geen uitbetaling uitbetalen.

Schade die met opzet is veroorzaakt, zoals vernieling, maar tevens schade die je veroorzaakt onder invloed van onder andere alcohol of seksueel misbruik. Als het kinderen jonger dan 14 jaar betreft, valt schade door opzet echter wél onder de AVP-dekking

Groepsaansprakelijkheid: je kunt (mede) verantwoordelijk worden gehouden voor gebreken die door andere personen is veroorzaakt als die schade werd aangebracht op het moment dat je tezamen met die andere personen in groepsverband optrad. Voorwaarde is wel dat het gedrag van de groepsleden zodanig was dat een weldenkend mens zich eigenlijk uit de groep had moeten terugtrekken. In dat geval zal de aansprakelijkheidsverzekering particulieren niet uitkeren.

Voor welk bedrag aan gebreken ben ik verzekerd?

Dit verschilt per verzekeraar. Het dekkingsbedrag varieert van € 1.000.000 tot € 2.500.000. Bij enkele verzekeringsmaatschappijen kun je tussen twee bedragen kiezen, maar bij enkele heb je geen keus. Let hier dus goed op. Een hoger dekkingsbedrag houdt in tevens een hogere maandprijs die je elke maand moet betalen. Je kunt ook de bedragen van een WA verzekering vergelijken. Ondanks dat deze verzekering voorgeschreven is heb je hier wel keuze vrijheid in.

Goedkope alternatieven

zeker blijven Nederlanders niet alleen een volk van organisatie en zekerheid, maar ook een volk van zuinigheid. De gemiddelde Nederlander gaat op zoek naar de meest voordelige WA Verzekering. Prima dat de overheid deze Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering verplicht stelt, maar men wil vervolgens wel zo goedkoop mogelijk aan deze plicht kunnen voldoen. Men mag dan wel alles goed geregeld willen hebben, maar meestal hebben klanten dit gevoel al wanneer ze er ‘goedkoop vanaf zijn gekomen’.

Daarbij realiseren sommigen zich niet, dat het niet alleen van betekenis is dát je bent verzekerd, maar tevens wát je hebt verzekerd. Het afsluiten van een WA Verzekering betaalt gewoonlijk bijvoorbeeld niet de schade die een kind spelenderwijs kan toebrengen aan auto’s of woningen, terwijl veel mensen dat wel denken. Als particulier is het daarom van belang om je niet alleen ‘goedkoop’ maar tevens eenvoudig ‘goed’ te laten informeren over de soorten aansprakelijkheidsverzekeringen en hun dekking.

Simpel overstappen aansprakelijkheidsverzekering

Het klinkt ingewikkeld om je oude aansprakelijkheidsverzekering te beëindigen en over te stappen naar een andere verzekering, maar dat is met enkele klikken geregeld. Je kunt hiervoor contact opnemen met je huidige verzekeringsmaatschappij. Zij maken de opzeggen dan voor je in orde. Vervolgens kun je een aansprakelijkheidsverzekering via onze vergelijkingstool voor beroepsaansprakelijkheidsverzekering zorg aan gaan.

Scroll naar boven