Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering Kosten 1

Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering Kosten

Met een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) dek je je aansprakelijkheid voor schade aan personen (letselschade) en aan goederen. Je hoeft de veroorzaakte schade niet zelf gemaakt te hebben. Een kapotte waterleiding die watergebreken veroorzaakt bij de buren, is ook schade die je niet echt zelf veroorzaakt hebt. Per slot van rekening wordt de schade jou volgens de grondwet wel aangerekend. We spreken in dit situatie over risicoaansprakelijkheid.

Wat is een aansprakelijkheidsverzekering particulieren?

Uitgangspunt voor de verzekeringsmaatschappij om uit te keren bij bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering kosten is dat jij aansprakelijk bent voor de te verhalen gebreken aan personen of zaken. Als dat zo is, zijn ook de gevolgschades gedekt.

Een tegenslag zit in een niet groot hoekje. Je partner kan per ongeluk een bal door het raam schoppen gedurende het voetballen, of voor je het weet heeft je kat de bril van een opa voor voedsel aangezien. De kosten kunnen flink oplopen als je niet voldoende verzekerd bent voor deze gebreken. Een AVP dekt de kosten van de schade als jij of je familie per abuis de aanstichter is van gebreken aan derden. Dit geldt alleen voor de gebreken die jij of je familielid als particulier maken. Eventuele gebreken tijdens het werk loopt via de bedrijfsaansprakelijkheids-verzekering die je werkgever af kan sluiten. Een WA verzekering wordt tevens wel eens een AVP-verzekering genoemd.

Aansprakelijkheidsverzekering (AVP)

Een WA verzekering biedt dekking voor schade waar jij of je partner verantwoordelijk voor is. Je bent verzekerd voor immateriële schade veroorzaakt bij anderen. Dit kan zowel lichamelijk als geestelijke gebreken betreffen. Hiernaast ben je gedekt voor schade aan materiële zaken. Een voorwaarde is dat de schade niet met opzet mag zijn aangebracht. Dat jij verantwoordelijk bent voor de schade, betekent niet dat jij de gebreken zelf veroorzaakt hoeft te hebben. Jij bent meestal ook aansprakelijk voor schade aangericht door je kat. ernaast ben jij aansprakelijk voor schade die is voorzaakt door een mankement aan je woning. Een voorbeeld is wanneer een dakpan van jouw huis op het hoofd van de buurman valt. Dan ben je aansprakelijk voor de schade die dit met zich meebrengt.

Wat is een aansprakelijkheidsverzekering?

Een ongeval zit in een nihil hoekje. Je kind kan per ongeluk een bal door het raam schoppen lopende het voetballen, of voor je het weet heeft je hond de bril van een oude man als kluif aangezien. De onkosten kunnen flink oplopen als je niet verzekerd bent voor zulke gebreken. Een aansprakelijkheidsverzekering dekt de onkosten als jij of je familie per ongeval de veroorzaker zijn van gebreken aan derden. Dit geldt alleen voor de gebreken die jij of je familie als particulier maken. Eventuele schade tijdens het werk loopt via de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering die je werkgever af kan sluiten. Een aansprakelijkheidsverzekering wordt ook wel eens een AVP-verzekering genoemd.

Een aansprakelijkheidsverzekering geldt voor gebreken waar je volgens de wet verantwoordelijk voor bent. Hiermee wordt bedoeld: gebreken door onzorgvuldig handelen. schade door opzet en schade door een groep vallen niet onder de dekking. Veroorzaak je schade aan je eigen spullen of die van andere gezinsleden? tevens dit valt niet onder de dekking.

Je kunt deze verzekering voor jezelf aan gaan, maar tevens voor een ander, zoals je partner en je kinderen. Kinderen moeten minderjarig zijn – in dit situatie onder de 21 – en inwonend. Studerende kinderen mogen, tevens als ze uitwonend zijn, worden meeverzekerd. Een aansprakelijkheidsverzekering is niet verplicht. Maar voor een paar euro maandelijks kun je jezelf of een dierbare verzekeren tot een bedrag van ten hoogste 2,5 miljoen euro. Vergelijk nu!{

Waarom een aansprakelijkheidsverzekering aan gaan?

U wilt niet dubbel verzekerd zijn en ook niet voor elk geval. Maar een aansprakelijkheidsverzekering is over het algemeen geen onnodige luxe. U acht de kans over het algemeen klein, maar u zit in de regel immers wat ontspannender op de bank als het hard stormt en u weet dat een dakpan die gebreken aanricht bij de buren voor u financieel geen effecten heeft. Een tegenslag zit helaas in een niet groot hoekje en komt altijd op een moment dat het u niet goed uitkomt, ook financieel niet.

De kosten kunnen nogal in enkele stappen oplopen als het wel mis gaat. Met een lage maandprijs elke maand kunt u dit bedreiging al afdekken. Voor zo’n €34 per kalenderjaar bent u al goed verzekerd.

U bent verzekerd tegen schade aan anderen

 • De aansprakelijkheidsverzekering wordt tevens wel WA verzekering genoemd
 • Een AVP uitbetaald letsel gebreken en zaakschade
 • Met opzet veroorzaakte schade wordt niet vergoed
 • Alleen financiële schade uit zaken of letsel worden uitgekeerd door de aansprakelijkheidsverzekering particulieren

Een AVP is een verzekering die gebreken die jij als verzekeringnemer aan een ander of zijn goederen aanbrengt. De verzekeringspolis is in beginsel bij iedere verzekeraar hetzelfde. Als u als klant schade toebrengt aan (spullen van) andere personen dan wordt dit tot rondom €1.250.000 gedekt per situatie. Dit bedrag verschilt per verzekering.

Is een aansprakelijkheidsverzekering particulieren verplicht?

In Holland is het aan gaan van een WA verzekering niet verplicht. Maar het is wel slim om dit te doen. Met name met kleine kinderen zit een tegenslag in een niet groot hoekje. De kosten voor het terug betalen van de veroorzaakte gebreken kan dan enorm hoog uitvallen.

Aansprakelijkheidsverzekering: niet verplicht, wel doen!

In tegenstelling tot de basis zorgverzekering en de verzekering voor auto’s, hoort de WA verzekering niet tot de wettelijk verplichte verzekeringen. Een AVP hoort volgens de Consumentenbond echter wel in ieders basispakket van financiële diensten.

De kosten die je betaalt voor een aansprakelijkheidsverzekering met gezinsdekking (bij benadering €50 per 12 maanden voor een te verzekeren bedrag van €1,25 miljoen of meer) is in principe laag en zeker geen reden om een verzekering niet af te sluiten. Ook ben je als je g1 WA verzekering hebt en wel verantwoordelijk bent voor schade aan eigendommen van een ander, veel duurder uit. En bovendien is tevens het slachtoffer er de dupe van als je geen AVP hebt, of voor een te laag verzekerd bedrag hebt gekozen.

Voor welk bedrag aan gebreken ben ik verzekerd?

Dit verschilt per verzekeraar. Het dekkingsbedrag varieert van € 1.000.000 tot € 2.500.000. Bij meerdere verzekeraars kun je tussen twee bedragen kiezen, maar bij sommige heb je geen keuze. Let hier dus goed op. Een hoger dekkingsbedrag betekent ook een hogere premie die je elke maand moet betalen. Je kunt tevens de bedragen van een WA verzekering vergelijken. Ondanks dat deze verzekering voorgeschreven is heb je hier wel keus vrijheid in.

Voorwaarden van de verzekeringsmaatschappij

Twijfel je tussen verzekeringsmaatschappijen, dan kun je het af laten hangen van de voorwaarden van de polis die het voordeligste bij uw wensen passen. Je kan bijvoorbeeld naar de volgende eigenschappen kijken:

 1. Heeft de verzekeringsmaatschappij eigen risico?
 2. Wat is de opzegtermijn van de AVP-verzekering?
 3. Moet je eenmalige poliskosten betalen?
 4. Op welke manieren kun je je schade melden?
 5. Biedt de verzekeringsmaatschappij tevens een pakket aan waar tevens de opstalverzekering en inboedelverzekering onder valt?

  Efficiënt overstappen aansprakelijkheidsverzekering

  Het klinkt moeilijk om je oude WA verzekering te laten stoppen en over te stappen naar een andere verzekeringsmaatschappij, maar dat is snel geregeld. Je kunt hiervoor contact opnemen met je huidige verzekeringsmaatschappij. Zij maken de opzegging dan voor je in orde. Vervolgens kun je een aansprakelijkheidsverzekering via onze vergelijkingstool voor bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering kosten afsluiten.

Scroll naar boven