Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering

All Risk Verzekering

Met een aansprakelijkheidsverzekering particulieren voor burgers (AVP) dek je jouw aansprakelijkheid voor gebreken aan personen (letselschade) en aan zaken. Je hoeft de aangebrachte schade niet zelf veroorzaakt te hebben. Een gesprongen waterleiding die waterschade veroorzaakte bij de buren, is ook gebreken die je niet echt zelf veroorzaakt hebt. Tenslotte wordt de schade jou op grond van de grondwet wel aangerekend. We praten in dit geval over risicoaansprakelijkheid.

Wat is een AVP?

Uitgangspunt voor de verzekering om uit te keren bij all risk verzekering is dat de verzekeringnemer verantwoordelijk bent voor de te verhalen schade aan personen of goederen. Als dat het geval is, zijn tevens de de daaruit voortvloeiende gebreken gedekt.

Een ongeluk zit in een niet groot hoekje. Je kind kan per abuis een bal door het raam schoppen tijdens het volleyballen, of voor je het weet heeft je papegaai de bril van een oude man voor voedsel aangezien. De kosten kunnen flink oplopen als je niet voldoende gedekt bent voor dit type schade. Een aansprakelijkheidsverzekering particulieren vergoedt de kosten van de schade als jij of je vrouw per abuis de aanstichter is van schade aan anderen. Dit geldt alleen voor de schade die jij of je zoon als privé-persoon maken. Eventuele gebreken gedurende het werk loopt via de bedrijfsaansprakelijkheids-verzekering die je werkgever af kan sluiten. Een AVP wordt ook wel eens een AVP-verzekering genoemd.

WA verzekering (AVP)

Een WA verzekering biedt dekking voor schade waar jij of jouw zoon aansprakelijk voor is. Je bent verzekerd voor immateriële schade veroorzaakt bij anderen. Dit kan zowel lichamelijk als geestelijke schade betreffen. Hiernaast ben je gedekt voor schade aan materiële schade. Een voorwaarde is dat de gebreken niet met opzet mag zijn toegebracht. Dat jij verantwoordelijk bent voor de schade, houdt in niet altijd dat jij de schade zelf veroorzaakt hoeft te hebben. Jij bent meestal tevens verantwoordelijk voor schade aangericht door je papegaai. Ook ben jij aansprakelijk voor gebreken die ontstaat door een mankement aan jouw huis. Een voorbeeld is op welk moment een dakpan van je woning op het hoofd van de buurvrouw valt. Dan ben je aansprakelijk voor de gebreken die dit heeft opgeleverd.

Wat is een aansprakelijkheidsverzekering?

Een tegenslag zit in een niet groot hoekje. Je kind kan per ongeval een bal door het raam schoppen tijdens het voetballen, of voor je het weet heeft je hond de bril van een oude man als kluif aangezien. De onkosten kunnen flink oplopen als je niet gedekt bent voor zulke gebreken. Een aansprakelijkheidsverzekering dekt de kosten als jij of je familie per ongeluk de veroorzaker zijn van schade aan derden. Dit geldt alleen voor de gebreken die jij of je familie als particulier maken. Eventuele gebreken gedurende het werk loopt via de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering die je werkgever af kan sluiten. Een aansprakelijkheidsverzekering wordt ook wel eens een AVP-verzekering genoemd.

Een aansprakelijkheidsverzekering geldt voor schade waar je volgens de wet aansprakelijk voor bent. Hiermee wordt bedoeld: schade door onzorgvuldig handelen. gebreken door opzet en gebreken door een groep vallen niet onder de dekking. Veroorzaak je schade aan je eigen spullen of die van andere gezinsleden? ook dit valt niet onder de dekking.

Je kunt deze verzekering voor jezelf afsluiten, maar tevens voor een ander, zoals je partner en je kinderen. Kinderen moeten minderjarig zijn – in dit geval onder de 21 – en inwonend. Studerende kinderen mogen, tevens als ze uitwonend zijn, worden meeverzekerd. Een aansprakelijkheidsverzekering is niet verplicht. Maar voor een paar euro per maand kun je jezelf of een dierbare verzekeren tot een bedrag van ten hoogste 2,5 miljoen euro. Vergelijk nu!{

Waarom een aansprakelijkheidsverzekering particulieren?

Een aansprakelijkheidsverzekering particulieren sluit je af om je te beschermen voor schades waar je wettelijk verantwoordelijk voor wordt gehouden. Dit zijn gebreken die je aandoet aan andere mensen of de spullen van anderen. Denk aan de computer van je collega die je uit je handen laat vallen. Of je collega die struikelt over een losliggend touw in jouw woning en zijn sleutelbeen breekt. Een aansprakelijkheidsverzekering particulieren betaalt bijna alle gebreken die jij hebt gemaakt, tevens die van bijvoorbeeld je logés. Met een aansprakelijkheidsverzekering binnen het de meeste pakketten ben je beschermt tot een schadebedrag van ruim een miljoen euro.

Met de aansprakelijkheidsverzekering particulieren bescherm je niet alleen je eigen banksaldo, maar ook die van de persoon die je onverhoopt schade berokkent. Wij begeleiden bij het maken van een keuze voor de AVP voor jouw situatie.

Uw aansprakelijkheidsverzekering verzekerd u tegen schade aan andere mensen waarvoor u aansprakelijk wordt gesteld.

U bent verzekerd tegen gebreken aan anderen

 • De WA verzekering wordt tevens wel aansprakelijkheidsverzekering genoemd
 • Een WA verzekering betaald letsel gebreken en zaakschade
 • gebreken die met opzet is veroorzaakt wordt niet betaald
 • Financiële gebreken die niet voortvloeit uit een gebreken aan zaken of letselschade wordt niet vergoed

Een aansprakelijkheidsverzekering particulieren is een verzekering die schade die iemand aan een ander of zijn spullen aanbrengt. De verzekeringspolis is in beginsel bij iedere verzekeraar hetzelfde. Als u als consument schade toebrengt aan (spullen van) anderen dan wordt dit tot circa €1.250.000 vergoed per geval. Dit bedrag verschilt per verzekeringsmaatschappij.

Is een WA verzekering verplicht?

In dit land is het vinden van een aansprakelijkheidsverzekering niet verplicht. Maar het is wel handig om dit te doen. Vooral met kinderen zit een tegenslag in een nihil hoekje. De onkosten voor het terug betalen van de veroorzaakte schade kan dan behoorlijk hoog uitvallen.

Aansprakelijkheidsverzekering: niet verplicht, wel doen!

In tegenstelling tot de standaard zorgverzekering en de autoverzekering, hoort de AVP niet tot de wettelijk verplichte verzekeringen. Een aansprakelijkheidsverzekering particulieren hoort volgens de Consumentenbond echter wel in ieders basispakket van financiële diensten.

De maandelijkse kosten die je betaalt voor een WA verzekering met dekking voor het gehele gezin (circa €50 per 12 maanden voor een te verzekeren bedrag van €1,25 miljoen of meer) is relatief niet hoog en absoluut geen reden om zo’n verzekeringspolos niet aan te gaan. ernaast ben je als je geen AVP hebt en wel verantwoordelijk bent voor gebreken aan eigendommen van een ander, veel meer kwijt. En bovendien is tevens het slachtoffer er de dupe van als je geen aansprakelijkheidsverzekering hebt, of voor een te laag verzekerd bedrag hebt gekozen.

De premies van aansprakelijkheidsverzekeringen

De premies van aansprakelijkheidsverzekeringen lopen flink uiteen: de meest voordelige aansprakelijkheidsverzekering bleek in een test van de Consumentenbond om en nabij twee keer zo duur te zijn als de duurste aansprakelijkheidsverzekering Dat hoeft voor uw situatie niet automatisch de voordeligste aansprakelijkheidsverzekering te zijn. Vraag dus diverse offertes op en vergelijk aansprakelijkheidsverzekeringen niet alleen op premie, maar ook op voorwaarden van de polis. Kijk onder meer even bij Inshared, Nowgo, Univé en Verzekeruzelf.

De aansprakelijkheidsverzekering van OHRA kreeg in 2020 van onderzoeksbureau Moneyview vijf sterren voor zowel kosten als voorwaarden. De aansprakelijkheidsverzekeringen van ABN Amro en Klaverblad kregen ook 5 sterren voor voorwaarden. Moneyview gaf tevens vijf sterren voor premie aan Aon en terstond aan United Insurance. Zo is de uiterste vergoeding voor gebreken door vriendendiensten (een geval waarin een klant niet aansprakelijk is) bij ABN AMRO en OHRA hoger dan bij de meeste andere producten. Wel sluiten ABN Amro en Inshared de dekking voor schade door drones nog steeds expliciet uit. OHRA is nog continu de enige die aansprakelijkheidsschades met drones uitdrukkelijk wel dekt.

Wilt u weten wat de kosten is voor uw situatie? Dan kunt u een aansprakelijkheidsverzekering berekenen. Dit doet u in de vergelijker op deze website. U vult enkele gegevens in: uw gezinssamenstelling, uw geboortedatum, de geboortedatum van uw partner, het gedekt bedrag, het eigen risico type en het eigen risico algemeen. Aan de hand van deze gegevens kan de vergelijker de goedkoopste aansprakelijkheidsverzekering berekenen. Het kost u slechts 1 minuut van uw tijd.

Voor welk bedrag aan gebreken ben ik verzekerd?

Dit verschilt per verzekeringsmaatschappij. Het dekkingsbedrag varieert van € 1.000.000 tot € 2.500.000. Bij een aantal verzekeringsmaatschappijen kun je tussen twee bedragen kiezen, maar bij enkele heb je geen mogelijkheid. Let hier dus goed op. Een hoger dekkingsbedrag houdt in tevens een hogere premie die je per maand moet betalen. Je kunt tevens de bedragen van een WA verzekering vergelijken. Ondanks dat deze verzekering vereist is heb je hier wel mogelijkheid vrijheid in.

Voorwaarden van de verzekeraar

Twijfel je tussen verzekeraars, dan kun je het af laten hangen van de voorwaarden die het voordeligste bij uw wensen passen. Je kan onder andere naar de volgende punten kijken:

 1. Heeft de verzekeringsmaatschappij eigen risico?
 2. Wat is de opzegtermijn van de AVP-verzekering?
 3. Moet je eenmalige poliskosten betalen?
 4. Op welke manieren kun je jouw gebreken melden?
 5. Biedt de verzekeringsmaatschappij tevens een pakket aan waar tevens de opstalverzekering en inboedelverzekering onder valt?

  Simpel overstappen AVP

  Het klinkt ingewikkeld om je oude aansprakelijkheidsverzekering te laten stoppen en over te stappen naar een andere verzekering, maar dat is snel geregeld. Je kunt hiervoor contact opnemen met je huidige verzekeraar. Zij maken de annulatie dan voor je in orde. Vervolgens kun je een aansprakelijkheidsverzekering via onze vergelijkingstool voor all risk verzekering aan gaan.

Scroll naar boven