Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering

Abn Aansprakelijkheidsverzekering

Een aansprakelijkheidsverzekering is van belang om af te sluiten. Het wordt tevens wel een WA-verzekering genoemd, het betreft namelijk een verzekering ten behoeve van uw wettelijke aansprakelijkheid. Hiermee bent u verzekerd tegen de financiële gevolgen van de door u of uw gezinsleden veroorzaakte gebreken aan derden. Niet alleen uzelf, ook uw partner, kinderen, huisdieren en eventuele logees zijn gedekt als zij onverhoopt schade of letsel aan derden veroorzaken.

Wat is een AVP?

Uitgangspunt voor de verzekering om uit te keren bij abn aansprakelijkheidsverzekering is dat jij verantwoordelijk bent voor de te vergoeden gebreken aan personen of zaken. Als dat het geval is, zijn ook de gevolgschades gedekt.

Een tegenslag zit in een klein hoekje. Je vriendin kan per ongeluk een bal door het raam schoppen tijdens het voetballen, of voor je het weet heeft je huisdier de bril van een opa voor voedsel aangezien. De schade kan flink oplopen als je niet verzekerd bent voor dit type gebreken. Een WA verzekering vergoedt de kosten van de schade als jij of je familie per abuis de aanstichter is van gebreken aan derden. Dit geldt alleen voor de gebreken die jij of je vrouw als particulier maken. Eventuele schade lopende het werk loopt via de bedrijfsaansprakelijkheids-verzekering die je werkgever af kan sluiten. Een aansprakelijkheidsverzekering particulieren wordt ook wel eens een AVP-verzekering genoemd.

Aansprakelijkheidsverzekering (AVP)

Een aansprakelijkheidsverzekering particulieren biedt bescherming voor gebreken waar jij of jouw dochter aansprakelijk voor is. Je bent gedekt voor immateriële schade veroorzaakt bij anderen. Dit kan zowel lichamelijk als geestelijke schade betreffen. Ook ben je verzekerd voor schade aan materiële zaken. Een voorwaarde is dat de schade niet met opzet mag zijn aangebracht. Dat jij aansprakelijk bent voor de schade, houdt in niet altijd dat jij de schade zelf veroorzaakt hoeft te hebben. Jij bent bijvoorbeeld tevens aansprakelijk voor schade aangebracht door je papegaai. ook ben jij aansprakelijk voor gebreken die is ontstaan door een gebrek aan jouw huis. Een voorbeeld is wanneer een dakpan van je huis op het hoofd van de buurman valt. Dan ben je verantwoordelijk voor de schade die dit met zich meebrengt.

Wat is een aansprakelijkheidsverzekering?

Een ongeval zit in een klein hoekje. Je kind kan per ongeval een bal door het raam schoppen gedurende het voetballen, of voor je het weet heeft je hond de bril van een oude man als kluif aangezien. De kosten kunnen flink oplopen als je niet gedekt bent voor zulke gebreken. Een aansprakelijkheidsverzekering vergoedt de onkosten als jij of je familie per tegenslag de veroorzaker zijn van schade aan derden. Dit geldt alleen voor de gebreken die jij of je familie als particulier maken. Eventuele gebreken gedurende het werk loopt via de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering die je werkgever af kan sluiten. Een aansprakelijkheidsverzekering wordt tevens wel eens een AVP-verzekering genoemd.

Een aansprakelijkheidsverzekering particulieren is niet geboden voor Nederlanders, maar wel aan te raden. Als jij of je partner iets doet waarmee gebreken ontstaat, kun je namelijk verantwoordelijk worden gesteld voor de schade. Dat betekent dat jij opdraait voor de materiële gebreken, maar tevens voor schade aan de gezondheid van mensen. Zeker die letselgebreken kan behoorlijk in de papieren lopen. Dan is het fijn als je gedekt bent.{

Waarom een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten?

U kunt bij de verzekeraar kiezen voor welk bedrag u de verzekering wilt afsluiten. Dit ligt meestal tussen de €500.000 en €2.500.000 per claim. U kunt dit terug vinden in uw polisvoorwaarden. Als u gebruik moet maken van uw verzekering en u komt er niet uit met de tegenpartij. Dan kunt u een beroep doen op uw rechtsbijstandsverzekering. Heeft u deze niet? Dan kunt u hier een rechtsbijstandverzekering vergelijken.

Wanneer je iets doet dat schade veroorzaakt, ben je er volgens de wet aanspreekbaar voor. Dat betekent dat je de onkosten van de schade moet betalen. Eigendommen kunnen zijn beschadigd, maar je kunt tevens iemand per abuis verwonden. Heb je kleine kinderen? Dan ben jij verantwoordelijk voor de gebreken die zij veroorzaken. Zonder aansprakelijkheidsverzekering moet je de gebreken uit eigen zak betalen. Een kleine gebreken is vrijwel altijd niet het probleem. Maar stel dat iemand door iets wat jij zonder opzet hebt gedaan ziek wordt of hulpbehoevend raakt? Dan loopt de gebreken al eenvoudig op.

U bent gedekt tegen gebreken aan anderen

  • Een aansprakelijkheidsverzekering particulieren wordt ook wel aansprakelijkheidsverzekering genoemd
  • De WA verzekering vergoed letsel schade en zaakschade
  • Opzettelijke gebreken is niet verzekerd
  • Zuivere vermogensgebreken is ook uitgesloten

Een WA verzekering is een verzekering die schade die iemand aan een ander of zijn goederen aanbrengt. De polis is in beginsel bij iedere verzekeraar dezelfde. Als u als consument gebreken aanbrengt aan (spullen van) andere personen dan wordt dit tot rond €1.250.000 vergoed per geval. Dit bedrag verschilt per verzekeraar.

Is een aansprakelijkheidsverzekering particulieren verplicht?

In ons land is het vinden van een aansprakelijkheidsverzekering niet verplicht. Maar het is wel slim om dit te doen. Ook met enthousiaste huisdieren zit een tegenslag in een niet groot hoekje. De kosten voor het vergoeden van de veroorzaakte schade kan dan enorm hoog uitvallen.

AVP: niet verplicht, wel doen!

In tegenstelling tot de standaard zorgverzekering en de WA-verzekering voor auto’s, hoort de AVP niet tot de wettelijk verplichte verzekeringen. Een WA verzekering hoort volgens de Consumentenbond echter wel in ieders basispakket van financiële diensten.

De maandpremie die je betaalt voor een aansprakelijkheidsverzekering particulieren met bescherming voor het gehele gezin (bij benadering €50 per 12 maanden voor een verzekerd bedrag van €1,25 miljoen of meer) is in principe laag en zeker geen reden om zo’n verzekeringspolos niet af te sluiten. Ook ben je als je géén aansprakelijkheidsverzekering hebt en wel aansprakelijk bent voor gebreken aan een ander, veel meer kwijt. En bovendien is ook het slachtoffer er de dupe van als je geen AVP hebt, of voor een te laag verzekerd bedrag hebt gekozen.

Voor welk bedrag aan gebreken ben ik verzekerd?

Dit verschilt per verzekeraar. Het dekkingsbedrag varieert van € 1.000.000 tot € 2.500.000. Bij een aantal verzekeringsmaatschappijen kun je tussen twee bedragen kiezen, maar bij een aantal heb je geen keuze. Let hier dus goed op. Een hoger dekkingsbedrag betekent tevens een hogere maandprijs die je per maand moet betalen. Je kunt ook de bedragen van een WA verzekering vergelijken. Ondanks dat deze verzekering geboden is heb je hier wel keuze vrijheid in.

Wat voor soort aansprakelijkheidsverzekering kan ik het beste vinden?

Als je aansprakelijkheidsverzekeringen vergelijkt moet je bij de polisvoorwaarden letten op de diverse modules die gedekt zijn. Ben je alleenstaand, dan vallen alleen jijzelf, eventuele logés en huispersoneel onder de dekking. Maar bij sommige verzekeringsmaatschappijen zijn ook kinderen tot een bepaalde leeftijd gedekt op een aansprakelijkheidsverzekering voor alleenstaanden. Gebreken die veroorzaakt wordt door huisdieren kun je ook verhalen op je aansprakelijkheidsverzekering. Gebreken met de auto valt onder de verplichte WA-verzekering voor automobilisten, maar dat is een hele andere verzekering.

De meeste verzekeraars bieden een pakket aan waar je je opstal-, inboedel- en aansprakelijkheidsverzekering in onder kunt brengen. De opstalverzekering biedt dekking aan gebreken aan de opstal, de inboedelverzekering vergoedt schade die je aan de inventaris oploopt. Verzekeringsmaatschappijen bieden verscheidene opties aan om je aansprakelijkheidsverzekering zoveel een mogelijkheid te laten passen bij je gezinssituatie. Ben je alleenstaand, dan hoef je onder andere niet hetzelfde bedrag te betalen als families met kinderen.

Uitwonende studerende kinderen worden meestal meeverzekerd. Dit geldt tevens voor huisdieren, ouders of opa’s en oma’s die bij je inwonen. Twijfel je welke keus het betere bij je gezinssamenstelling past, dan kun je altijd contact opnemen met de verzekeraar naar je keus. We bieden verder vergelijkingstools voor rechtsbijstandsverzekeringen, inboedelverzekeringen en opstalverzekeringen aan.

Gemakkelijk overstappen WA verzekering

Het klinkt ingewikkeld om je oude aansprakelijkheidsverzekering te beëindigen en over te stappen naar een andere verzekering, maar dat is snel geregeld. Je kunt hiervoor contact opnemen met je huidige verzekeraar. Zij maken de annuleren dan voor je in orde. Hierna kun je een aansprakelijkheidsverzekering via onze vergelijkingstool voor abn aansprakelijkheidsverzekering afsluiten.

Scroll naar boven