Aansprakelijkheidsverzekering 1

Aansprakelijkheidsverzekering

Ook al is een particuliere aansprakelijkheidsverzekering niet wettelijk verplicht, het kan immers goed zijn om deze naast de WA verzekering af te sluiten. Wil je verzekerd zijn voor de schade die je veroorzaakt bij derden, maar weet je niet precies voor welke verzekeringsmaatschappij je het slimste kunt kiezen? Of twijfel je welke verzekering voor jou het voordeligste is? In dit artikel vindt je alle gegevens die je benodigd alvorens je begint met aansprakelijkheidsverzekering, en alvorens je er één gaat vinden.

Wat is een AVP?

Reden voor de verzekering om uit te keren bij aansprakelijkheidsverzekering is dat jij aansprakelijk bent voor de te verhalen schade aan mensen of goederen. Als dat het geval is, zijn ook de de daaruit voortvloeiende gebreken gedekt.

Een ongeval zit in een nihil hoekje. Je vrouw kan per ongeluk een bal door het raam schoppen tijdens het volleyballen, of voor je het weet heeft je huisdier de bril van een opa voor voedsel aangezien. De schade kan flink oplopen als je niet gedekt bent voor deze schade. Een aansprakelijkheidsverzekering particulieren dekt de kosten van de schade als jij of je partner per abuis de veroorzaker is van schade aan anderen. Dit geldt uitsluitend voor de gebreken die jij of je vrouw als particulier maken. Eventuele schade tijdens het werk loopt via de bedrijfsaansprakelijkheids-verzekering die je werkgever af kan sluiten. Een aansprakelijkheidsverzekering particulieren wordt tevens wel eens een AVP-verzekering genoemd.

Aansprakelijkheidsverzekering (AVP)

Een aansprakelijkheidsverzekering biedt dekking voor schade waar jij of jouw dochter aansprakelijk voor is. Je bent gedekt voor immateriële letselschade veroorzaakt bij anderen. Dit kan zowel lichamelijk als geestelijke gebreken betreffen. ook ben je verzekerd voor schade aan materiële schade. Een voorwaarde is dat de schade niet met voorbedachte rade mag zijn aangebracht. Dat jij aansprakelijk bent voor de gebreken, houdt in niet dat jij de gebreken zelf veroorzaakt hoeft te hebben. Jij bent soms ook aansprakelijk voor schade aangebracht door je kat. ook ben jij aansprakelijk voor schade die is voorzaakt door een gebrek aan jouw huis. Een voorbeeld is wanneer een dakpan van jouw huis op het hoofd van de postbode valt. Dan ben je verantwoordelijk voor de schade die dit met zich meebrengt.

Wat is een aansprakelijkheidsverzekering?

Een ongeval zit in een klein hoekje. Je kind kan per ongeval een bal door het raam schoppen lopende het voetballen, of voor je het weet heeft je hond de bril van een oude man als kluif aangezien. De onkosten kunnen flink oplopen als je niet gedekt bent voor zulke schade. Een aansprakelijkheidsverzekering vergoedt de kosten als jij of je familie per ongeluk de veroorzaker zijn van schade aan derden. Dit geldt alleen voor de gebreken die jij of je familie als particulier maken. Eventuele gebreken lopende het werk loopt via de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering die je werkgever af kan sluiten. Een aansprakelijkheidsverzekering wordt ook wel eens een AVP-verzekering genoemd.

Een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) zoals een aansprakelijkheidsverzekering voluit heet, is niet wettelijk verplicht. Immers is het in feite voor vrijwel iedereen een min of meer onmisbare verzekering, net als een opstalverzekering voor huizenbezitters.{

Waarom een AVP?

Een AVP ga je aan om je te verzekeren voor schades waar je wettelijk aansprakelijk voor wordt gehouden. Dit zijn schades die je aandoet aan andere mensen of de goederen van anderen. Denk aan de boormachine van je buurman die je uit je handen laat vallen. Of je buurman die valt over een laaghangend snoer in je huis en zijn schouder breekt. Een aansprakelijkheidsverzekering betaalt niet alleen de schade die jij hebt veroorzaakt, ook die van bijvoorbeeld je huisdieren. Met een aansprakelijkheidsverzekering binnen het de meeste pakketten ben je verzekerd tot een bedrag van 1.250.000 euro.

Met de aansprakelijkheidsverzekering bedisplay je niet alleen je eigen portemonnee, maar ook die van de persoon die je onverhoopt schade toebrengt. Wij assisteren bij het maken van een keus voor de aansprakelijkheidsverzekering voor jou.

Uw aansprakelijkheidsverzekering gedekt u tegen gebreken aan derden waarvoor u aansprakelijk wordt gesteld.

U bent gedekt tegen schade aan anderen

 • De AVP wordt tevens wel aansprakelijkheidsverzekering genoemd
 • De AVP betaald letsel gebreken en zaakschade
 • Met opzet veroorzaakte schade wordt niet uitbetaald
 • Financiële gebreken die niet voortvloeit uit een gebreken aan zaken of letselgebreken wordt niet uitbetaald

Een WA verzekering is een verzekering die gebreken die iemand aan een ander persoon of zijn spullen aanbrengt. De verzekeringspolis is in beginsel bij iedere verzekeringsmaatschappij hetzelfde. Als u als consument schade toebrengt aan (spullen van) anderen dan wordt dit tot om en nabij €1.250.000 vergoed per schadegeval. Dit bedrag verschilt per verzekeraar.

Is een WA verzekering verplicht?

In Holland is het vinden van een AVP niet verplicht. Maar het is wel verstandig om dit te doen. Vooral met enthousiaste huisdieren zit een tegenslag in een nihil hoekje. De onkosten voor het vergoeden van de schade kan dan erg hoog uitvallen.

Aansprakelijkheidsverzekering particulieren: niet verplicht, wel doen!

In tegenstelling tot de standaard zorgverzekering en de autoverzekering, hoort de aansprakelijkheidsverzekering niet tot de wettelijk verplichte verzekeringen. Een aansprakelijkheidsverzekering particulieren hoort volgens de Consumentenbond echter wel in ieders basispakket van financiële diensten.

De maandelijkse kosten die je betaalt voor een aansprakelijkheidsverzekering met gezinsdekking (ongeveer €50 per jaar voor een verzekerd bedrag van €1,25 miljoen of meer) is relatief niet hoog en absoluut geen reden om een polis niet af te sluiten. daarnaast ben je als je géén aansprakelijkheidsverzekering hebt en wel aansprakelijk bent voor schade aan eigendommen van een ander, veel duurder uit. En desalniettemin is tevens het slachtoffer er de dupe van als je geen WA verzekering hebt, of voor een te laag gedekt bedrag hebt gekozen.

Maandprijs gebaseerd op gezinssamenstelling

De maandelijkse kosten die u moet betalen voor de AVP hangt af van de samenstelling van uw huishouding. Standaard zijn er 2 typen polissen te identificeren: de bescherming voor alléénstaand en de bescherming in gezinsverband. Onder de bescherming gezinsverband wordt een uitgebreidere groep meeverzekerd, hier behoren ook kinderen tot 27 kalenderjaar bij.

Voor welk bedrag aan gebreken ben ik verzekerd?

Dit verschilt per verzekeraar. Het dekkingsbedrag varieert van € 1.000.000 tot € 2.500.000. Bij meerdere verzekeraars kun je tussen 2 bedragen kiezen, maar bij een aantal heb je geen keus. Let hier dus goed op. Een hoger dekkingsbedrag houdt in ook een hogere kosten die je per maand moet betalen. Je kunt ook de bedragen van een WA verzekering vergelijken. Ondanks dat deze verzekering geboden is heb je hier wel keuzemogelijkheid vrijheid in.

Voorwaarden van de verzekeringsmaatschappij

Twijfel je tussen verzekeraars, dan kun je het af laten hangen van de voorwaarden die het voordeligste bij uw wensen passen. Je kan onder andere naar de volgende eigenschappen kijken:

 1. Heeft de verzekeraar eigen risico?
 2. Wat is de opzegtermijn van de AVP-verzekering?
 3. Moet je eenmalige poliskosten betalen?
 4. Op welke manieren kun je jouw gebreken melden?
 5. Biedt de verzekeraar tevens een pakket aan waar tevens de opstalverzekering en inboedelverzekering onder valt?

  Easy overstappen aansprakelijkheidsverzekering

  Het klinkt ingewikkeld om je oude AVP te laten stoppen en over te stappen naar een andere verzekeringsmaatschappij, maar dat is gemakkelijk geregeld. Je kunt hiervoor contact opnemen met je huidige verzekeringsmaatschappij. Zij maken de annuleren dan voor je in orde. Hierna kun je een aansprakelijkheidsverzekering via onze vergelijkingstool voor aansprakelijkheidsverzekering afsluiten.

Scroll naar boven