Aansprakelijkheidsverzekering Rabobank 1

Aansprakelijkheidsverzekering Rabobank

Met een AVP voor particulieren (AVP) dek je je aansprakelijkheid voor schade aan personen (letselschade) en aan zaken. Je hoeft de veroorzaakte gebreken niet zelf veroorzaakt te hebben. Een kapotte waterleiding die waterschade veroorzaakte bij de buren, is wel schade die je niet direct zelf veroorzaakt hebt. Toch wordt de schade jou op grond van de grondwet wel toegerekend. We praten in dit geval over risicoaansprakelijkheid.

Wat is een AVP?

Reden voor de verzekering om uit te keren bij aansprakelijkheidsverzekering rabobank is dat jij aansprakelijk bent voor de te vergoeden schade aan mensen of goederen. Als dat zo is, zijn tevens de de daaruit voortvloeiende gebreken gedekt.

Een ongeluk zit in een nihil hoekje. Je kind kan per abuis een bal door het raam schoppen gedurende het tennissen, of voor je het weet heeft je kat de bril van een vader voor voedsel aangezien. De schade kan flink oplopen als je niet verzekerd bent voor deze gebreken. Een AVP dekt de schade als jij of je zoon per abuis de aanstichter is van schade aan derden. Dit geldt uitsluitend voor de gebreken die jij of je familielid als privé-persoon maken. Eventuele gebreken tijdens het werk loopt via de bedrijfsaansprakelijkheids-verzekering die je werkgever af kan sluiten. Een WA verzekering wordt tevens wel eens een AVP-verzekering genoemd.

WA verzekering (AVP)

Een aansprakelijkheidsverzekering biedt dekking voor schade waar jij of je vriendin aansprakelijk voor is. Je bent gedekt voor immateriële letselschade veroorzaakt bij anderen. Dit kan zowel lichamelijk als geestelijke gebreken betreffen. Ook ben je verzekerd voor gebreken aan materiële schade. Een voorwaarde is dat de gebreken niet met voorbedachte rade mag zijn toegebracht. Dat jij aansprakelijk bent voor de gebreken, houdt in niet altijd dat jij de schade zelf gemaakt hoeft te hebben. Jij bent meestal ook aansprakelijk voor schade aangericht door je huisdier. ook ben jij verantwoordelijk voor schade die is voorzaakt door een gebrek aan je huis. Een voorbeeld is wanneer een dakpan van je huis op het hoofd van de buurman valt. Dan ben je aansprakelijk voor de schade die dit met zich meebrengt.

Wat is een aansprakelijkheidsverzekering?

Een tegenslag zit in een klein hoekje. Je kind kan per ongeval een bal door het raam schoppen lopende het voetballen, of voor je het weet heeft je hond de bril van een oude man als kluif aangezien. De kosten kunnen flink oplopen als je niet verzekerd bent voor zulke gebreken. Een aansprakelijkheidsverzekering dekt de kosten als jij of je familie per tegenslag de veroorzaker zijn van gebreken aan derden. Dit geldt alleen voor de gebreken die jij of je familie als particulier maken. Eventuele gebreken tijdens het werk loopt via de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering die je werkgever af kan sluiten. Een aansprakelijkheidsverzekering wordt ook wel eens een AVP-verzekering genoemd.

Een aansprakelijkheidsverzekering particulieren is niet geboden voor Nederlanders, maar wel aan te raden. Als jij of je familie iets doet waarmee schade wordt veroorzaakt, kun je namelijk aansprakelijk worden gesteld voor de schade. Dat betekent dat jij opdraait voor de schade aan goederen, maar tevens voor schade aan de gezondheid van mensen. Zeker die letselgebreken kan behoorlijk in de papieren lopen. Dan is het fijn als je verzekerd bent.{

Waarom een AVP?

Een aansprakelijkheidsverzekering particulieren sluit je af om je te verzekeren voor gebreken waar je wettelijk aansprakelijk voor bent. Dit zijn gebreken die je aandoet aan anderen of de goederen van andere mensen. Denk aan de boormachine van je buurman die je uit je handen laat vallen. Of je broer die struikelt over een laaghangend snoer in je woning en zijn sleutelbeen breekt. Een aansprakelijkheidsverzekering dekt bijna alle schade die jij hebt veroorzaakt, tevens die van onder andere je logés. Met een aansprakelijkheidsverzekering particulieren binnen het de meeste pakketten ben je verzekerd tot een bedrag van 1 miljoen euro.

Met de AVP bedisplay je naast je eigen banksaldo, maar tevens die van degene die je per abuis schade berokkent. Wij assisteren bij het kiezen van de beste WA verzekering voor jouw gezin.

Uw aansprakelijkheidsverzekering gedekt u tegen schade aan andere personen waarvoor u aansprakelijk wordt gesteld.

U bent verzekerd tegen gebreken aan anderen

 • De AVP wordt ook wel AVP genoemd
 • De WA verzekering betaald letsel gebreken en zaakschade
 • gebreken die met opzet is veroorzaakt wordt niet betaald
 • Zuivere vermogensgebreken is ook uitgesloten

Een aansprakelijkheidsverzekering is een verzekering die gebreken die iemand aan iemand anders of zijn goederen aanbrengt. De polis is in beginsel bij iedere verzekeraar hetzelfde. Als u als consument schade aanbrengt aan (spullen van) andere personen dan wordt dit tot ongeveer €1.250.000 gedekt per gebeurtenis. Dit bedrag verschilt per verzekeringsmaatschappij.

Is een aansprakelijkheidsverzekering particulieren verplicht?

In dit land is het vinden van een AVP niet verplicht. Maar het is wel slim om dit te doen. Ook met kleine kinderen zit een ongeval in een klein hoekje. De onkosten voor het betalen van de schade kan dan erg hoog uitvallen.

AVP: niet verplicht, wel doen!

In tegenstelling tot de standaard zorgverzekering en de verzekering voor auto’s, hoort de aansprakelijkheidsverzekering particulieren niet tot de wettelijk verplichte verzekeringen. Een aansprakelijkheidsverzekering hoort volgens de Consumentenbond echter wel in ieders basispakket van financiële diensten.

De kosten die je afdraagt voor een aansprakelijkheidsverzekering met gezinsdekking (circa €50 per jaar voor een verzekerd bedrag van €1,25 miljoen of meer) is relatief laag en absoluut geen reden om zo’n verzekeringspolos niet af te sluiten. Ook ben je als je géén aansprakelijkheidsverzekering hebt en wel aansprakelijk bent voor gebreken aan een ander, veel meer kwijt. En bovendien is ook het slachtoffer er de dupe van als je geen WA verzekering hebt, of voor een te laag gedekt bedrag hebt gekozen.

Wat valt er buiten mijn verzekering?

Buiten de dekking van de aansprakelijkheidsverzekering particulieren valt gebreken veroorzaakt door:

Motorrijtuigen, caravans, vaartuigen waar je een rij- of vaarbewijs voor nodig hebt en luchtvaartuigen (deze hebben eigen verzekering nodig).

Een uitzondering wordt gemaakt in het situatie van joyriding, mits de veroorzaker jonger is dan 18 jaar en zich met geweld toegang. Heb je als eigenaar van een auto de sleutel in het slot laten zitten, dan ben je zelf schuldig als een persoon er met jouw auto vandoor gaat. Je zult dan je eigen autoverzekering moeten aanspreken omdat je nalatig bent geweest.

Materiële gebreken aan spullen van een ander die meeverzekerd is op jouw verzekeringspolis (je partner of kind bijvoorbeeld). Als je zoon je dure tablet stuk maakt, zal de AVP geen uitbetaling uitbetalen.

Schade door opzet, zoals vernieling, maar tevens gebreken die je veroorzaakt onder invloed van bijvoorbeeld alcohol of seksueel misbruik. Als het kinderen jonger dan 14 jaar betreft, valt gebreken door opzet echter wél onder de AVP-dekking

Groepsaansprakelijkheid: je kunt (mede) aansprakelijk worden gehouden voor gebreken die door anderen is veroorzaakt als die gebreken werd toegebracht terwijl je samen met die andere mensen in groepsverband optrad. Voorwaarde is wel dat het gedrag van de groep zodanig was dat een weldenkend mens zich eigenlijk uit de groep had moeten lopen. In dat geval zal de AVP niet uitkeren.

Voor welk bedrag aan schade ben ik verzekerd?

Dit verschilt per verzekeraar. Het dekkingsbedrag varieert van € 1.000.000 tot € 2.500.000. Bij een aantal verzekeringsmaatschappijen kun je tussen 2 bedragen kiezen, maar bij sommige heb je geen keuzemogelijkheid. Let hier dus goed op. Een hoger dekkingsbedrag betekent ook een hogere kosten die je maandelijks moet betalen. Je kunt tevens de bedragen van een WA verzekering vergelijken. Ondanks dat deze verzekering voorgeschreven is heb je hier wel mogelijkheid vrijheid in.

Voorwaarden van de verzekeringsmaatschappij

Twijfel je tussen verzekeringsmaatschappijen, dan kun je het af laten hangen van de voorwaarden die het goedkopere bij uw wensen passen. Je kan bijvoorbeeld naar de volgende punten kijken:

 1. Heeft de verzekeringsmaatschappij eigen risico?
 2. Wat is de opzegtermijn van de AVP-verzekering?
 3. Moet je eenmalige poliskosten betalen?
 4. Op welke manieren kun je je gebreken melden?
 5. Biedt de verzekeraar tevens een pakket aan waar ook de opstalverzekering en inboedelverzekering onder valt?

  Simpel overstappen WA verzekering

  Het klinkt ingewikkeld om je oude aansprakelijkheidsverzekering particulieren te beëindigen en over te stappen naar een andere verzekering, maar dat is gemakkelijk geregeld. Je kunt hiervoor contact opnemen met je huidige verzekeraar. Zij maken de opzeggen dan voor je in orde. Vervolgens kun je een aansprakelijkheidsverzekering via onze vergelijkingstool voor aansprakelijkheidsverzekering rabobank aan gaan.

Scroll naar boven