Kosten Aansprakelijkheidsverzekering

Aansprakelijkheidsverzekering Particulieren

Met een AVP voor particulieren (AVP) dek je jouw aansprakelijkheid voor schade aan personen (letselschade) en aan zaken. Je hoeft de aangebrachte schade niet zelf gemaakt te hebben. Een gesprongen waterleiding die watergebreken veroorzaakte bij de buren, is misschien schade die je niet echt zelf gemaakt hebt. Immers wordt de schade jou volgens de wet wel aangerekend. We hebben het in dit situatie over risicoaansprakelijkheid.

Wat is een AVP?

Uitgangspunt voor de verzekering om uit te keren bij aansprakelijkheidsverzekering particulieren is dat de verzekeringnemer aansprakelijk bent voor de te vergoeden gebreken aan mensen of zaken. Als dat het geval is, zijn ook de gevolgschades gedekt.

Een ongeval zit in een klein hoekje. Je zoon kan per ongeluk een bal door het raam schoppen lopende het volleyballen, of voor je het weet heeft je papegaai de bril van een oom voor voedsel aangezien. De schade kan flink oplopen als je niet voldoende verzekerd bent voor dit type gebreken. Een WA verzekering dekt de schade als jij of je vrouw per ongeluk de aanstichter is van schade aan derden. Dit geldt uitsluitend voor de gebreken die jij of je familielid als privé-persoon maken. Eventuele gebreken tijdens het werk loopt via de bedrijfsaansprakelijkheids-verzekering die je werkgever af kan sluiten. Een aansprakelijkheidsverzekering particulieren wordt ook wel eens een AVP-verzekering genoemd.

Aansprakelijkheidsverzekering particulieren (AVP)

Een WA verzekering biedt bescherming voor gebreken waar jij of je zoon aansprakelijk voor is. Je bent gedekt voor immateriële schade veroorzaakt bij anderen. Dit kan zowel lichamelijk als geestelijke schade betreffen. Hiernaast ben je gedekt voor gebreken aan materiële schade. Een voorwaarde is dat de gebreken niet met opzet mag zijn toegebracht. Dat jij aansprakelijk bent voor de gebreken, houdt in niet altijd dat jij de schade zelf veroorzaakt hoeft te hebben. Jij bent bijvoorbeeld tevens aansprakelijk voor schade aangericht door je papegaai. Hiernaast ben jij aansprakelijk voor gebreken die is voorzaakt door een mankement aan je huis. Een voorbeeld is wanneer een dakpan van je woning op het hoofd van de postbode valt. Dan ben je aansprakelijk voor de gebreken die dit met zich meebrengt.

Wat is een aansprakelijkheidsverzekering?

Een ongeval zit in een niet groot hoekje. Je kind kan per ongeluk een bal door het raam schoppen gedurende het voetballen, of voor je het weet heeft je hond de bril van een oude man als kluif aangezien. De kosten kunnen flink oplopen als je niet verzekerd bent voor zulke gebreken. Een aansprakelijkheidsverzekering dekt de onkosten als jij of je familie per ongeluk de veroorzaker zijn van gebreken aan derden. Dit geldt alleen voor de gebreken die jij of je familie als particulier maken. Eventuele schade lopende het werk loopt via de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering die je werkgever af kan sluiten. Een aansprakelijkheidsverzekering wordt tevens wel eens een AVP-verzekering genoemd.

Een AVP is niet vereist voor Nederlanders, maar wel aan te raden. Als jij of je dochter iets doet waarmee schade wordt veroorzaakt, kun je namelijk verantwoordelijk worden gesteld voor de veroorzaakte schede. Dat houdt in dat de verzekerde opdraait voor de schade aan goederen, maar ook voor letselschade. Zeker die letselschade kan behoorlijk in de papieren lopen. Dan is het fijn als je gedekt bent.{

Waarom een AVP?

De WA verzekering sluit je af om je te beschermen tegen schades waar je volgens de wet verantwoordelijk voor wordt gehouden. Dit zijn schades die je toebrengt aan personen of de goederen van personen. Denk aan de laptop van je buurman die je uit je handen laat vallen. Of je collega die valt over een losliggend touw in je schuur en zijn sleutelbeen breekt. De AVP dekt bijna alle schade die jij hebt veroorzaakt, tevens die van bijvoorbeeld je kinderen. Met de AVP binnen het de meeste pakketten ben je beschermt tot een schade van 1 miljoen euro.

Met een AVP bescherm je naast je eigen portemonnee, maar ook die van de persoon die je per abuis gebreken toebrengt. Wij helpen bij het maken van een keuzemogelijkheid voor de aansprakelijkheidsverzekering particulieren voor jou.

Uw aansprakelijkheidsverzekering verzekerd u tegen schade aan anderen waarvoor u verantwoordelijk wordt gesteld.

U bent gedekt tegen gebreken aan anderen

  • De aansprakelijkheidsverzekering wordt ook wel aansprakelijkheidsverzekering particulieren genoemd
  • De AVP uitbetaald letsel schade en zaakschade
  • schade die met opzet is veroorzaakt wordt niet betaald
  • Financiële schade die niet voortvloeit uit een gebreken aan zaken of letselgebreken wordt niet uitbetaald

Een aansprakelijkheidsverzekering particulieren is een verzekering die gebreken die iemand aan een ander persoon of zijn goederen aanbrengt. De verzekering is in beginsel bij iedere verzekeringsmaatschappij dezelfde. Als u als consument gebreken toebrengt aan (spullen van) anderen dan wordt dit tot rondom €1.250.000 vergoed per gebeurtenis. Dit bedrag verschilt per verzekeraar.

Is een WA verzekering verplicht?

In Nederland is het afsluiten van een WA verzekering niet verplicht. Maar het is wel handig om dit te doen. Met name met huisdieren zit een tegenslag in een niet groot hoekje. De onkosten voor het betalen van de veroorzaakte gebreken kan dan enorm hoog uitvallen.

Aansprakelijkheidsverzekering particulieren: niet verplicht, wel doen!

In tegenstelling tot de standaard zorgverzekering en de WA-verzekering voor auto’s, hoort de aansprakelijkheidsverzekering particulieren niet tot de wettelijk verplichte verzekeringen. Een aansprakelijkheidsverzekering hoort volgens de Consumentenbond echter wel in ieders basispakket van financiële diensten.

De maandpremie die je betaalt voor een aansprakelijkheidsverzekering particulieren met gezinsdekking (ongeveer €50 per 12 maanden voor een te verzekeren bedrag van €1,25 miljoen of meer) is in principe niet hoog en absoluut geen reden om zo’n verzekering niet af te sluiten. daarnaast ben je als je geen WA verzekering hebt en wel verantwoordelijk bent voor schade aan een ander, veel duurder uit. En bovendien is tevens het slachtoffer er de dupe van als je geen AVP hebt, of voor een te laag gedekt bedrag hebt gekozen.

Voor welk bedrag aan gebreken ben ik verzekerd?

Dit verschilt per verzekeringsmaatschappij. Het dekkingsbedrag varieert van € 1.000.000 tot € 2.500.000. Bij enkele verzekeringsmaatschappijen kun je tussen 2 bedragen kiezen, maar bij enkele heb je geen keuzemogelijkheid. Let hier dus goed op. Een hoger dekkingsbedrag betekent tevens een hogere premie die je elke maand moet betalen. Je kunt ook de bedragen van een WA verzekering vergelijken. Ondanks dat deze verzekering voorgeschreven is heb je hier wel keuze vrijheid in.

Aansprakelijkheidsverzekering met kinderen

Als je kinderen hebt, is het goed om te kijken naar een aansprakelijkheidsverzekering met sport- en spelmodule. Die vergoedt schade tijdens bijvoorbeeld sportwedstrijden. Lang niet elke verzekeraar biedt die optie aan. Als spelende vriendjes of oppassen bij jou thuis iets breken, kun je geen beroep doen op je aansprakelijkheidsverzekering, maar mogelijkerwijs wel op de AVP van de ouders van het vriendje. Maakt je eigen kind iets kapot bij een ander thuis, dan kun je dat laten vergoeden via je eigen aansprakelijkheidsverzekering, mits je een oppasmodule hebt afgesloten.

Spullen lenen van een ander of bij iemand assisteren klussen leidt soms ook tot schade. Die is betaalt via respectievelijk de opzichtclausule en de vriendendienstclausule.

Let wel op of kinderen automatisch zijn gedekt of dat je ze extra moet aanmelden als er een baby geboren wordt. Dat verschilt per verzekeringsmaatschappij.

Easy overstappen WA verzekering

Het klinkt ingewikkeld om je oude aansprakelijkheidsverzekering particulieren te op te zeggen en over te stappen naar een andere verzekeringsmaatschappij, maar dat is snel geregeld. Je kunt hiervoor contact opnemen met je huidige verzekeringsmaatschappij. Zij maken de opzeggen dan voor je in orde. Vervolgens kun je een aansprakelijkheidsverzekering via onze vergelijkingstool voor aansprakelijkheidsverzekering particulieren aan gaan.

Scroll naar boven