Aansprakelijkheidsverzekering Ing 1

Aansprakelijkheidsverzekering Ing

Een aansprakelijkheidsverzekering is belangrijk om af te sluiten. Het wordt ook wel een WA-verzekering genoemd, het betreft namelijk een verzekering geldig voor uw wettelijke aansprakelijkheid. Hiermee bent u verzekerd tegen de financiële gevolgen van de door u of uw gezinsleden veroorzaakte schade aan derden. Niet alleen uzelf, ook uw partner, kinderen, huisdieren en eventuele logees zijn verzekerd als zij onverhoopt gebreken of letsel aan anderen veroorzaken.

Wat is een WA verzekering?

Reden voor de verzekeringsmaatschappij om uit te betalen bij aansprakelijkheidsverzekering ing is dat de verzekeringnemer verantwoordelijk bent voor de te verhalen schade aan personen of zaken. Als dat zo is, zijn ook de gevolgschades gedekt.

Een ongeluk zit in een nihil hoekje. Je vrouw kan per abuis een bal door het raam schoppen tijdens het volleyballen, of voor je het weet heeft je huisdier de bril van een oom voor voedsel aangezien. De kosten kunnen flink oplopen als je niet gedekt bent voor deze schade. Een aansprakelijkheidsverzekering vergoedt de kosten van de gebreken als jij of je vriendin per ongeluk de veroorzaker is van gebreken aan anderen. Dit geldt uitsluitend voor de gebreken die jij of je familielid als particulier maken. Eventuele gebreken lopende het werk loopt via de bedrijfsaansprakelijkheids-verzekering die je werkgever af kan sluiten. Een AVP wordt tevens wel eens een AVP-verzekering genoemd.

Aansprakelijkheidsverzekering particulieren (AVP)

Een aansprakelijkheidsverzekering particulieren biedt dekking voor gebreken waar jij of jouw vrouw aansprakelijk voor is. Je bent gedekt voor immateriële schade veroorzaakt bij anderen. Dit kan zowel lichamelijk als geestelijke schade betreffen. Hiernaast ben je verzekerd voor schade aan materiële schade. Een voorwaarde is dat de gebreken niet met voorbedachte rade mag zijn aangebracht. Dat jij verantwoordelijk bent voor de schade, houdt in niet altijd dat jij de schade zelf gemaakt hoeft te hebben. Jij bent soms tevens aansprakelijk voor gebreken aangericht door je kat. Ook ben jij verantwoordelijk voor schade die is voorzaakt door een gebrek aan jouw huis. Een voorbeeld is wanneer een dakpan van jouw huis op het hoofd van de buurvrouw valt. Dan ben je verantwoordelijk voor de gebreken die dit met zich meebrengt.

Wat is een aansprakelijkheidsverzekering?

Een tegenslag zit in een nihil hoekje. Je kind kan per ongeval een bal door het raam schoppen tijdens het voetballen, of voor je het weet heeft je hond de bril van een oude man als kluif aangezien. De onkosten kunnen flink oplopen als je niet verzekerd bent voor zulke schade. Een aansprakelijkheidsverzekering dekt de kosten als jij of je familie per ongeluk de veroorzaker zijn van gebreken aan derden. Dit geldt alleen voor de gebreken die jij of je familie als particulier maken. Eventuele schade gedurende het werk loopt via de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering die je werkgever af kan sluiten. Een aansprakelijkheidsverzekering wordt ook wel eens een AVP-verzekering genoemd.

Een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) zoals een aansprakelijkheidsverzekering voluit heet, is niet wettelijk verplicht. Per slot van rekening is het in principe voor vrijwel iedereen een min of meer onmisbare verzekering, net als een opstalverzekering voor huizenbezitters.{

Waarom een WA verzekering?

De aansprakelijkheidsverzekering ga je aan om je te beschermen tegen schades waar je wettelijk verantwoordelijk voor wordt gehouden. Dit zijn schades die je toebrengt aan anderen of de goederen van anderen. Denk aan de boormachine van je buurman die je uit je handen laat vallen. Of je oom die valt over een losliggend touw in je huis en zijn sleutelbeen breekt. Een aansprakelijkheidsverzekering dekt bijna alle gebreken die jij hebt gemaakt, ook die van bijvoorbeeld je logés. Met een AVP binnen het de meeste pakketten ben je beschermt tot een schade van 1 miljoen euro.

Met de AVP bedisplay je naast je eigen banksaldo, maar tevens die van degene die je per abuis gebreken berokkent. Wij assisteren bij het maken van een mogelijkheid voor de WA verzekering voor jouw gezin.

Uw aansprakelijkheidsverzekering gedekt u tegen schade aan derden waarvoor u verantwoordelijk wordt gesteld.

U bent verzekerd tegen gebreken aan anderen

  • De aansprakelijkheidsverzekering particulieren wordt ook wel aansprakelijkheidsverzekering particulieren genoemd
  • Een WA verzekering uitgekeerd letsel gebreken en zaakschade
  • Met opzet veroorzaakte gebreken wordt niet vergoed
  • Financiële schade die niet voortvloeit uit een gebreken aan zaken of letselschade wordt niet uitbetaald

Een aansprakelijkheidsverzekering particulieren is een verzekering die gebreken die jij aan een ander persoon of zijn spullen aanbrengt. De verzekeringspolis is in de basis bij iedere verzekeringsmaatschappij hetzelfde. Als u als verzekeringnemer gebreken toebrengt aan (spullen van) anderen dan wordt dit tot rond €1.250.000 vergoed per geval. Dit bedrag verschilt per verzekeringsmaatschappij.

Is een WA verzekering verplicht?

In Nederland is het afsluiten van een aansprakelijkheidsverzekering particulieren niet verplicht. Maar het is wel slim om dit te doen. Met name met kleine kinderen zit een ongeval in een nihil hoekje. De onkosten voor het vergoeden van de veroorzaakte schade kan dan erg hoog uitvallen.

AVP: niet verplicht, wel doen!

In tegenstelling tot de basis zorgverzekering en de autoverzekering, hoort de AVP niet tot de wettelijk verplichte verzekeringen. Een aansprakelijkheidsverzekering hoort volgens de Consumentenbond echter wel in ieders basispakket van financiële diensten.

De premie die je afdraagt voor een WA verzekering met bescherming voor het gehele gezin (ongeveer €50 per jaar voor een verzekerd bedrag van €1,25 miljoen of meer) is relatief niet hoog en sowieso geen reden om zo’n verzekeringspolos niet aan te gaan. ook ben je als je g1 aansprakelijkheidsverzekering hebt en wel aansprakelijk bent voor schade aan een ander, veel duurder uit. En bovendien is tevens het slachtoffer er de dupe van als je geen AVP hebt, of voor een te laag verzekerd bedrag hebt gekozen.

Voor welk bedrag aan gebreken ben ik verzekerd?

Dit verschilt per verzekeringsmaatschappij. Het dekkingsbedrag varieert van € 1.000.000 tot € 2.500.000. Bij meerdere verzekeringsmaatschappijen kun je tussen 2 bedragen kiezen, maar bij enkele heb je geen mogelijkheid. Let hier dus goed op. Een hoger dekkingsbedrag betekent tevens een hogere premie die je per maand moet betalen. Je kunt tevens de bedragen van een WA verzekering vergelijken. Ondanks dat deze verzekering vereist is heb je hier wel optie vrijheid in.

Aansprakelijkheidsverzekering met kinderen

Als je kinderen hebt, is het goed om te kijken naar een aansprakelijkheidsverzekering met sport- en spelmodule. Die vergoedt gebreken tijdens onder andere sportwedstrijden. Lang niet elke verzekeraar biedt die optie aan. Als spelende vriendjes of oppassen bij jou thuis iets stuk maken, kun je geen beroep doen op je aansprakelijkheidsverzekering, maar wellicht wel op de AVP van de ouders van het vriendje. Maakt je eigen kind iets kapot bij een ander thuis, dan kun je dat laten betalen via je eigen aansprakelijkheidsverzekering, mits je een oppasmodule hebt afgesloten.

Spullen lenen van een ander of bij iemand begeleiden klussen leidt soms ook tot gebreken. Die is vergoedt via respectievelijk de opzichtclausule en de vriendendienstclausule.

Let wel op of kinderen automatisch zijn meeverzekerd of dat je ze extra moet aanmelden als er een baby geboren wordt. Dat verschilt per verzekeringsmaatschappij.

Eenvoudig overstappen WA verzekering

Het klinkt moeilijk om je oude WA verzekering te op te zeggen en over te stappen naar een andere verzekeringsmaatschappij, maar dat is zo geregeld. Je kunt hiervoor contact opnemen met je huidige verzekeraar. Zij maken de opzeggen dan voor je in orde. Hierna kun je een aansprakelijkheidsverzekering via onze vergelijkingstool voor aansprakelijkheidsverzekering ing aan gaan.

Scroll naar boven