Aansprakelijkheidsverzekering Definitie

Met de aansprakelijkheidsverzekering particulieren bescherm je naast je eigen banksaldo, maar ook die van degene die je per abuis schade toebrengt. Wij helpen bij het maken van een keuze voor de WA verzekering voor jouw gezin.

Waarom een WA verzekering?

Een WA verzekering sluit je af om je te beschermen tegen schades waar je volgens de wet aansprakelijk voor wordt gehouden. Dit zijn schades die je aandoet aan andere mensen of de spullen van personen. Denk aan de laptop van je buurman die je uit je handen laat vallen. Of je buurman die struikelt over een losliggend snoer in jouw schuur en zijn arm breekt. Een WA verzekering dekt bijna alle schade die jij hebt veroorzaakt, ook die van bijvoorbeeld je huisdieren. Met een aansprakelijkheidsverzekering particulieren binnen het de meeste pakketten ben je verzekerd tot een bedrag van ruim een miljoen euro.

Waarom een aansprakelijkheids verzekering?

Uw WA verzekering verzekerd u tegen schade aan anderen waarvoor u aansprakelijk wordt gesteld.

U bent verzekerd tegen schade aan anderen

 • De aansprakelijkheidsverzekering particulieren wordt ook wel WA verzekering genoemd
 • De WA verzekering vergoed letsel schade en zaakschade
 • Opzettelijke schade is niet verzekerd
 • Zuivere vermogensschade is ook uitgesloten

Een aansprakelijkheidsverzekering particulieren is een verzekering die schade die jij als verzekerde aan iemand anders of zijn spullen aanbrengt. De verzekeringspolis is in beginsel bij iedere verzekeraar dezelfde. Als u als verzekerde schade toebrengt aan (spullen van) andere personen dan wordt dit tot ongeveer €1.250.000 vergoed per gebeurtenis. Dit bedrag verschilt per verzekering.

Wat is een aansprakelijkheidsverzekering

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Je zoon kan per ongeluk een bal door het raam schoppen tijdens het tennissen, of voor je het weet heeft je hond de bril van een oude man voor voedsel aangezien. De kosten kunnen flink oplopen als je niet goed verzekerd bent voor zulke schade. Een AVP vergoedt de schade als jij of je vriendin per ongeluk de veroorzaker is van schade aan anderen. Dit geldt uitsluitend voor de schade die jij of je vrouw als particulier maken. Eventuele schade tijdens het werk loopt via de bedrijfsaansprakelijkheids-verzekering die je werkgever af kan sluiten. Een aansprakelijkheidsverzekering wordt ook wel eens een AVP-verzekering genoemd.

Aansprakelijkheidsverzekering Definitie

Is een aansprakelijkheidsverzekering particulieren verplicht?

In Nederland is het afsluiten van een AVP niet verplicht. Maar het is wel verstandig om dit te doen. Vooral met huisdieren zit een ongeluk in een klein hoekje. De kosten voor het betalen van de schade kan dan behoorlijk hoog uitvallen.

Aansprakelijkheidsverzekering particulieren: niet verplicht, wel doen!

In tegenstelling tot de basis zorgverzekering en de verzekering voor auto’s, hoort de AVP  niet tot de wettelijk verplichte verzekeringen. Een aansprakelijkheidsverzekering hoort volgens de Consumentenbond echter wel in ieders basispakket van financiële diensten.

De premie die je afdraagt voor een AVP  met gezinsdekking (ongeveer €50 per jaar voor een te verzekeren bedrag van €1,25 miljoen of meer) is in principe laag en zeker geen reden om een verzekeringspolos niet af te sluiten. Ook ben je als je géén AVP hebt en wel verantwoordelijk bent voor schade aan eigendommen van een ander, veel meer kwijt. En desalniettemin is ook het slachtoffer er de dupe van als je geen aansprakelijkheidsverzekering particulieren  hebt, of voor een te laag verzekerd bedrag hebt gekozen.

Aansprakelijkheidsverzekering particulieren Vergelijken

Een aansprakelijkheidsverzekering vergelijken biedt dekking voor schade waar jij of jouw vrouw aansprakelijk voor is. Je bent verzekerd voor immateriële schade veroorzaakt bij anderen. Dit kan zowel lichamelijk als geestelijke schade betreffen. Hiernaast ben je verzekerd voor schade aan materiële zaken. Een voorwaarde is dat de schade niet met opzet mag zijn aangebracht. Dat jij aansprakelijk bent voor de schade, betekent niet altijd dat jij de schade zelf gemaakt hoeft te hebben. Jij bent bijvoorbeeld ook verantwoordelijk voor schade aangericht door je hond. Daarnaast ben jij aansprakelijk voor schade die is ontstaan door een mankement aan jouw huis. Een voorbeeld is wanneer een dakpan van jouw woning op het hoofd van de buurvrouw valt. Dan ben je verantwoordelijk voor de schade die dit met zich meebrengt.

Wat dekt je WA verzekering?

De aansprakelijkheidsverzekering binnen het instap pakketten heeft een uitgebreide dekking. Wanneer je voor een schade aansprakelijk bent kun je beroep doen op je WA verzekering. Maar de dekking geldt niet alleen voor jou maar ook voor je kinderen, inwonende ouders, loges, maar ook voor je huisdieren.

Dekking aansprakelijkheidsverzekering

Een WA verzekering dekt over het algemeen:

 • Schade waar jij verantwoordelijk voor bent zoals letselschade bij anderen en schade aan goederen
 • Schade die per abuis toegebracht is
 • Schade aangericht door je kind
 • Schade als gevolg van een probleem aan je huis

Gemakkelijk overstappen WA verzekering

Het klinkt moeilijk om je oude WA verzekering te op te zeggen en over te stappen naar een andere verzekering, maar dat is zo geregeld. Je kunt hiervoor contact opnemen met je huidige {verzekeringsmaatschappijverzekeraar}. Zij maken de opzegging dan voor je in orde. Vervolgens kun je een aansprakelijkheidsverzekering via onze vergelijkingstool afsluiten.

Meer over de aansprakelijkheidsverzekering

Filter op de volgende punten:

 • Gezinssamenstelling
 • Geboorte datum
 • Verzekerd bedrag
 • Aanvullend: Eigen risico

  Aansprakelijkheidsverzekering Definitie – Waarom een AVP?

  De WA verzekering sluit je af om je te beschermen tegen schades waar je volgens de wet aansprakelijk voor wordt gehouden. Dit zijn schades die je toebrengt aan personen of de goederen van andere mensen. Denk aan de boormachine van je collega die je uit je handen laat vallen. Of je oom die struikelt over een laaghangend snoer in jouw huis en zijn been breekt. De aansprakelijkheidsverzekering dekt bijna alle schade die jij hebt gemaakt, ook die van bijvoorbeeld je kinderen. Met de aansprakelijkheidsverzekering particulieren binnen het de meeste pakketten ben je beschermt tot een schadebedrag van €1.000.000.

  Heb je interesse in Aansprakelijkheidsverzekering Definitie, dan kun het beste eerst een aantal aansprakelijkheidsverzekeringen met elkaar vergelijken. Dat geldt eigenlijk voor alle verzekeringen en diensten, maar ook zeker voor Aansprakelijkheidsverzekering Definitie.

  In het geval van Aansprakelijkheidsverzekering Definitie kun je al snel geld overhouden omdat de premies gewoon ontzetten verschillen. Heb je eenmail jouw Aansprakelijkheidsverzekering Definitie gevonden en de keus gemaakt met onze vergelijkingstool, dan kun je ongestoord verder.

  Immers, deAansprakelijkheidsverzekering Definitie lost het op.

  Laatste nieuws over Aansprakelijkheidsverzekering Definitie

  Dekking Aansprakelijkheidsverzekering Particulieren

  Met een aansprakelijkheidsverzekering bescherm je naast je eigen banksaldo, maar ook die van de persoon die je onverhoopt schade berokkent. Wij helpen bij het kiezen van de beste aansprakelijkheidsverzekering particulieren voor jouw situatie.

  0 comments

  Aansprakelijkheidsverzekering Zakelijk Vergelijken

  Met de aansprakelijkheidsverzekering bescherm je naast je eigen banksaldo, maar ook die van degene die je per ongeluk schade toebrengt. Wij helpen bij het kiezen van de beste aansprakelijkheidsverzekering voor jouw gezin.

  0 comments

  Polisvoorwaarden Aansprakelijkheidsverzekering

  Met een aansprakelijkheidsverzekering bescherm je niet alleen je eigen banksaldo, maar ook die van degene die je per abuis schade berokkent. Wij helpen bij het kiezen van de beste WA verzekering voor jouw gezin.

  0 comments

  Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering Vergelijken

  Met de aansprakelijkheidsverzekering particulieren bescherm je naast je eigen portemonnee, maar ook die van de persoon die je per abuis schade toebrengt. Wij helpen bij het maken van een keuze voor de aansprakelijkheidsverzekering particulieren voor jouw situatie.

  0 comments

  Geen Aansprakelijkheidsverzekering

  Met de aansprakelijkheidsverzekering bescherm je niet alleen je eigen banksaldo, maar ook die van degene die je per abuis schade berokkent. Wij helpen bij het kiezen van de beste aansprakelijkheidsverzekering particulieren voor jou.

  0 comments
Scroll to top