Aansprakelijkheidsverzekering Vergelijken

Aansprakelijkheidsverzekering Centraal Beheer

Met een aansprakelijkheidsverzekering particulieren voor particulieren (AVP) dek je je aansprakelijkheid voor gebreken aan personen (letselschade) en aan zaken. Je hoeft de veroorzaakte schade niet zelf veroorzaakt te hebben. Een gesprongen waterleiding die waterschade heeft veroorzaakt bij de buren, is misschien schade die je niet direct zelf veroorzaakt hebt. Tenslotte wordt de schade jou volgens de wet wel aangerekend. We praten in dit situatie over risicoaansprakelijkheid.

Wat is een aansprakelijkheidsverzekering?

Uitgangspunt voor de verzekering om uit te keren bij aansprakelijkheidsverzekering centraal beheer is dat jij aansprakelijk bent voor de te verhalen schade aan personen of zaken. Als dat zo is, zijn tevens de schades achteraf gedekt.

Een ongeval zit in een nihil hoekje. Je zoon kan per ongeluk een bal door het raam schoppen tijdens het spelen, of voor je het weet heeft je huisdier de bril van een vader voor voedsel aangezien. De kosten kunnen flink oplopen als je niet voldoende verzekerd bent voor deze schade. Een AVP dekt de kosten als jij of je vrouw per abuis de veroorzaker is van schade aan anderen. Dit geldt alleen voor de gebreken die jij of je familielid als privé-persoon maken. Eventuele schade tijdens het werk loopt via de bedrijfsaansprakelijkheids-verzekering die je werkgever af kan sluiten. Een aansprakelijkheidsverzekering particulieren wordt ook wel eens een AVP-verzekering genoemd.

Aansprakelijkheidsverzekering (AVP)

Een aansprakelijkheidsverzekering particulieren biedt bescherming voor gebreken waar jij of jouw dochter verantwoordelijk voor is. Je bent verzekerd voor immateriële schade veroorzaakt bij anderen. Dit kan zowel lichamelijk als geestelijke schade betreffen. Ook ben je verzekerd voor schade aan materiële schade. Een voorwaarde is dat de gebreken niet met opzet mag zijn aangebracht. Dat jij aansprakelijk bent voor de gebreken, betekent niet dat jij de gebreken zelf gemaakt hoeft te hebben. Jij bent bijvoorbeeld tevens verantwoordelijk voor gebreken aangericht door je kat. ernaast ben jij aansprakelijk voor schade die is ontstaan door een gebrek aan jouw woning. Een voorbeeld is op welk moment een dakpan van je huis op het hoofd van de buurvrouw valt. Dan ben je aansprakelijk voor de schade die dit heeft opgeleverd.

Wat is een aansprakelijkheidsverzekering?

Een tegenslag zit in een niet groot hoekje. Je kind kan per ongeval een bal door het raam schoppen lopende het voetballen, of voor je het weet heeft je hond de bril van een oude man als kluif aangezien. De onkosten kunnen flink oplopen als je niet gedekt bent voor zulke gebreken. Een aansprakelijkheidsverzekering betaalt de onkosten als jij of je familie per ongeval de veroorzaker zijn van schade aan derden. Dit geldt alleen voor de schade die jij of je familie als particulier maken. Eventuele gebreken tijdens het werk loopt via de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering die je werkgever af kan sluiten. Een aansprakelijkheidsverzekering wordt tevens wel eens een AVP-verzekering genoemd.

Een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) zoals een aansprakelijkheidsverzekering voluit heet, is niet wettelijk verplicht. Per slot van rekening is het in principe voor vrijwel een ieder een min of meer onmisbare verzekering, net als een opstalverzekering voor huizenbezitters.{

Waarom een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten?

U kunt bij de verzekeringsmaatschappij kiezen voor welk bedrag u de verzekering wilt aan gaan. Dit ligt vrijwel altijd tussen de €500.000 en €2.500.000 per gebeurtenis. U kunt dit terug vinden in uw voorwaarden. Als u gebruik moet maken van uw verzekering en u komt er niet uit met de tegenpartij. Dan kunt u een beroep doen op uw rechtsbijstandsverzekering. Heeft u deze niet? Dan kunt u hier een rechtsbijstandverzekering vergelijken.

Op welk moment je iets doet dat gebreken veroorzaakt, ben je er volgens de wet aansprakelijk voor. Dat houdt in dat je de kosten van de schade moet betalen. Eigendommen van een ander kunnen zijn beschadigd, maar je kunt tevens iemand onbedoeld verwonden. Heb je kleine kinderen? Dan ben jij verantwoordelijk voor de gebreken die zij veroorzaken. Zonder aansprakelijkheidsverzekering moet je de gebreken uit eigen zak betalen. Een kleine schade is meestal niet het probleem. Maar stel dat iemand door iets wat jij zonder opzet hebt gedaan ziek wordt of hulpbehoevend raakt? Dan loopt de gebreken al efficiënt op.

U bent gedekt tegen gebreken aan anderen

  • De aansprakelijkheidsverzekering particulieren wordt ook wel AVP genoemd
  • Een aansprakelijkheidsverzekering particulieren uitgekeerd letsel gebreken en zaakschade
  • Opzettelijke schade is niet verzekerd
  • Zuivere vermogensschade is ook uitgesloten

Een AVP is een verzekering die gebreken die jij als verzekeringnemer aan een ander persoon of zijn spullen aanbrengt. De verzekeringspolis is in de basis bij iedere verzekeraar hetzelfde. Als u als consument schade aanbrengt aan (spullen van) andere personen dan wordt dit tot rondom €1.250.000 vergoed per gebeurtenis. Dit bedrag verschilt per verzekering.

Is een WA verzekering verplicht?

In ons land is het afsluiten van een aansprakelijkheidsverzekering particulieren niet verplicht. Maar het is wel verstandig om dit te doen. Met name met kleine kinderen zit een ongeval in een nihil hoekje. De onkosten voor het betalen van de veroorzaakte schade kan dan enorm hoog uitvallen.

Aansprakelijkheidsverzekering particulieren: niet verplicht, wel doen!

In tegenstelling tot de standaard zorgverzekering en de autoverzekering, hoort de WA verzekering niet tot de wettelijk verplichte verzekeringen. Een aansprakelijkheidsverzekering hoort volgens de Consumentenbond echter wel in ieders basispakket van financiële diensten.

De kosten die je betaalt voor een aansprakelijkheidsverzekering met bescherming voor het gehele gezin (bij benadering €50 per jaar voor een te verzekeren bedrag van €1,25 miljoen of meer) is in principe niet hoog en absoluut geen reden om een verzekeringspolos niet aan te gaan. Ook ben je als je géén AVP hebt en wel verantwoordelijk bent voor schade aan eigendommen van een ander, veel meer kwijt. En bovendien is ook het slachtoffer er de dupe van als je geen aansprakelijkheidsverzekering particulieren hebt, of voor een te laag gedekt bedrag hebt gekozen.

Wat is verzekerd

Met de aansprakelijkheidsverzekering ben je gedekt tot een bedrag van 1.250.000 euro. De aansprakelijkheidsverzekering heeft een ruime dekking. Als jij voor de wet aansprakelijk bent, kun je een beroep doen op je aansprakelijkheidsverzekering. De aansprakelijkheidsverzekering vergoedt niet alleen de schade die jij hebt veroorzaakt, maar ook die van eventuele gezinsleden, uitwonende kinderen (vanwege studie), inwonende ouders en logés. Er zijn maar een aantal situaties die zijn uitgesloten van de dekking.

Wat is niet verzekerd

De aansprakelijkheidsverzekering geldt niet voor gebreken die zijn veroorzaakt met een motorvoertuig. Want hiervoor heb je dan een aparte brommer-, motor- of autoverzekering afgesloten. Ook gehuurde spullen, bijvoorbeeld voor een verbouwing of feest, zijn niet verzekerd via de aansprakelijkheidsverzekering. Maar ook het jachtgevaar en schade bij risicovolle sporten is uitgesloten. gebreken die je opzettelijk hebt veroorzaakt wordt niet betaald door de aansprakelijkheidsverzekering.

Wat kost een AVP?

Een WA verzekering kost een aantal euro per maand. De exacte kosten hangen af van je persoonlijke situatie, zoals je woonplaats en leeftijd. Tevens maakt het ook uit of je de aansprakelijkheidsverzekering alleen aangaat of dat je tevens je partner en/of kinderen meeverzekert.

Met een aansprakelijkheidsverzekering bent u gedekt wanneer u aansprakelijk gesteld wordt.

Voor welk bedrag aan gebreken ben ik verzekerd?

Dit verschilt per verzekeringsmaatschappij. Het dekkingsbedrag varieert van € 1.000.000 tot € 2.500.000. Bij een aantal verzekeraars kun je tussen twee bedragen kiezen, maar bij sommige heb je geen mogelijkheid. Let hier dus goed op. Een hoger dekkingsbedrag houdt in ook een hogere premie die je maandelijks moet betalen. Je kunt ook de bedragen van een WA verzekering vergelijken. Ondanks dat deze verzekering voorgeschreven is heb je hier wel keuze vrijheid in.

Wat voor soort aansprakelijkheidsverzekering kan ik het voordeligste vinden?

Als je aansprakelijkheidsverzekeringen vergelijkt moet je bij de polisvoorwaarden letten op de verschillende modules die betaalt zijn. Ben je alleenstaand, dan vallen alleen jijzelf, eventuele gasten en huispersoneel onder de dekking. Maar bij niet alle verzekeraars zijn tevens kinderen tot een bepaalde leeftijd verzekerd op een aansprakelijkheidsverzekering voor alleenstaanden. Schade die veroorzaakt wordt door huisdieren kun je tevens verhalen op je aansprakelijkheidsverzekering. Gebreken met de auto valt onder de verplichte WA-verzekering voor automobilisten, maar dat is een hele andere verzekering.

De meeste verzekeraars bieden een pakket aan waar je je opstal-, inboedel- en aansprakelijkheidsverzekering in onder kunt brengen. De opstalverzekering biedt dekking aan schade aan de opstal, de inboedelverzekering betaalt schade die je aan de inboedel oploopt. Verzekeringsmaatschappijen bieden diverse opties aan om je aansprakelijkheidsverzekering zoveel een mogelijkheid te laten passen bij je gezinssituatie. Ben je alleenstaand, dan hoef je onder meer niet hetzelfde bedrag te betalen als families met kinderen.

Uitwonende studerende kinderen worden in veel situaties meeverzekerd. Dit geldt tevens voor huisdieren, ouders of opa’s en oma’s die bij je inwonen. Twijfel je welke beslissing het voordeligste bij je gezinssamenstelling past, dan kun je immer contact opnemen met de verzekeringsmaatschappij naar je keuzemogelijkheid. We bieden verder vergelijkingstools voor rechtsbijstandsverzekeringen, inboedelverzekeringen en opstalverzekeringen aan.

Simpel overstappen aansprakelijkheidsverzekering particulieren

Het klinkt ingewikkeld om je oude aansprakelijkheidsverzekering te laten stoppen en over te stappen naar een andere verzekering, maar dat is gemakkelijk geregeld. Je kunt hiervoor contact opnemen met je huidige verzekeraar. Zij maken de annuleren dan voor je in orde. Vervolgens kun je een aansprakelijkheidsverzekering via onze vergelijkingstool voor aansprakelijkheidsverzekering centraal beheer vinden.

Scroll naar boven