Aansprakelijkheidsverzekering Afsluiten

Aansprakelijkheidsverzekering Bedrijven

Met een WA verzekering voor burgers (AVP) dek je jouw aansprakelijkheid voor gebreken aan personen (letselschade) en aan zaken. Je hoeft de aangebrachte schade niet zelf veroorzaakt te hebben. Een kapotte waterleiding die watergebreken veroorzaakt bij de buren, is misschien schade die je niet direct zelf veroorzaakt hebt. Uiteindelijk wordt de schade jou volgens de wet wel aangerekend. We spreken in dit geval over risicoaansprakelijkheid.

Wat is een aansprakelijkheidsverzekering?

Reden voor de verzekeringsmaatschappij om uit te keren bij aansprakelijkheidsverzekering bedrijven is dat jij verantwoordelijk bent voor de te vergoeden gebreken aan personen of goederen. Als dat zo is, zijn ook de gevolgschades gedekt.

Een ongeval zit in een klein hoekje. Je vriendin kan per ongeluk een bal door het raam schoppen gedurende het volleyballen, of voor je het weet heeft je papegaai de bril van een oude man voor voedsel aangezien. De schade kan flink oplopen als je niet voldoende verzekerd bent voor zulke gebreken. Een WA verzekering dekt de schade als jij of je familielid per ongeluk de veroorzaker is van gebreken aan derden. Dit geldt uitsluitend voor de schade die jij of je vrouw als particulier maken. Eventuele schade tijdens het werk loopt via de bedrijfsaansprakelijkheids-verzekering die je werkgever af kan sluiten. Een WA verzekering wordt tevens wel eens een AVP-verzekering genoemd.

WA verzekering (AVP)

Een AVP biedt bescherming voor gebreken waar jij of jouw dochter verantwoordelijk voor is. Je bent gedekt voor immateriële schade veroorzaakt bij anderen. Dit kan zowel lichamelijk als geestelijke schade betreffen. ook ben je gedekt voor schade aan materiële schade. Een voorwaarde is dat de gebreken niet met voorbedachte rade mag zijn toegebracht. Dat jij verantwoordelijk bent voor de gebreken, houdt in niet altijd dat jij de gebreken zelf gemaakt hoeft te hebben. Jij bent soms ook aansprakelijk voor gebreken aangebracht door je kat. Ook ben jij aansprakelijk voor schade die ontstaat door een mankement aan jouw huis. Een voorbeeld is wanneer een dakpan van jouw woning op het hoofd van de buurvrouw valt. Dan ben je aansprakelijk voor de schade die dit heeft opgeleverd.

Wat is een aansprakelijkheidsverzekering?

Een tegenslag zit in een klein hoekje. Je kind kan per ongeval een bal door het raam schoppen gedurende het voetballen, of voor je het weet heeft je hond de bril van een oude man als kluif aangezien. De kosten kunnen flink oplopen als je niet gedekt bent voor zulke gebreken. Een aansprakelijkheidsverzekering dekt de kosten als jij of je familie per ongeluk de veroorzaker zijn van schade aan derden. Dit geldt alleen voor de schade die jij of je familie als particulier maken. Eventuele schade gedurende het werk loopt via de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering die je werkgever af kan sluiten. Een aansprakelijkheidsverzekering wordt tevens wel eens een AVP-verzekering genoemd.

Een WA verzekering is niet vereist in ons land, maar wel aan te raden. Als jij of je dochter iets doet waardoor schade wordt veroorzaakt, kun je over het algemeen verantwoordelijk worden gesteld voor de geleden schade. Dat houdt in dat de verzekerde opdraait voor de schade aan goederen, maar ook voor schade aan de gezondheid van mensen. Zeker die letselgebreken kan behoorlijk in de papieren lopen. Dan is het fijn als je verzekerd bent.{

Waarom een aansprakelijkheidsverzekering vinden?

U kunt bij de verzekeraar kiezen voor welk bedrag u de verzekering wilt afsluiten. Dit ligt vrijwel altijd tussen de €500.000 en €2.500.000 per claim. U kunt dit terug vinden in uw voorwaarden van de polis. Als u gebruik moet maken van uw verzekering en u komt er niet uit met de tegenpartij. Dan kunt u een beroep doen op uw rechtsbijstandsverzekering. Heeft u deze niet? Dan kunt u hier een rechtsbijstandverzekering vergelijken.

Op welk moment je iets doet dat gebreken veroorzaakt, ben je er volgens de wet verantwoordelijk voor. Dat houdt in dat je de kosten van de schade moet betalen. Artikelen kunnen zijn beschadigd, maar je kunt ook iemand onbedoeld verwonden. Heb je kleine kinderen? Dan is de ouder verantwoordelijk voor de gebreken die zij veroorzaken. Zonder aansprakelijkheidsverzekering moet je de gebreken uit eigen zak betalen. Een kleine gebreken is in de regel niet het probleem. Maar stel dat iemand door iets wat jij zonder opzet hebt gedaan ziek wordt of invalide raakt? Dan loopt de schade al simpel op.

U bent verzekerd tegen schade aan anderen

 • Een WA verzekering wordt ook wel AVP genoemd
 • Een aansprakelijkheidsverzekering uitbetaald letsel schade en zaakschade
 • Opzettelijke schade is niet verzekerd
 • Alleen financiële schade uit zaken of letsel worden vergoed door een WA verzekering

Een aansprakelijkheidsverzekering particulieren is een verzekering die gebreken die jij aan een ander persoon of zijn goederen aanbrengt. De verzekering is in de basis bij iedere verzekeringsmaatschappij dezelfde. Als u als verzekerde schade aanbrengt aan (spullen van) andere personen dan wordt dit tot ruwweg €1.250.000 gedekt per situatie. Dit bedrag verschilt per verzekeringsmaatschappij.

Is een WA verzekering verplicht?

In Nederland is het aan gaan van een aansprakelijkheidsverzekering niet verplicht. Maar het is wel slim om dit te doen. Met name met huisdieren zit een ongeval in een nihil hoekje. De onkosten voor het terug betalen van de schade kan dan enorm hoog uitvallen.

WA verzekering: niet verplicht, wel doen!

In tegenstelling tot de standaard zorgverzekering en de WA-verzekering voor autobezitters, hoort de aansprakelijkheidsverzekering particulieren niet tot de wettelijk verplichte verzekeringen. Een AVP hoort volgens de Consumentenbond echter wel in ieders basispakket van financiële diensten.

De maandpremie die je afdraagt voor een aansprakelijkheidsverzekering met gezinsdekking (bij benadering €50 per kalenderjaar voor een te verzekeren bedrag van €1,25 miljoen of meer) is in principe niet hoog en sowieso geen reden om een polis niet aan te gaan. daarnaast ben je als je geen WA verzekering hebt en wel aansprakelijk bent voor gebreken aan een ander, veel duurder uit. En desalniettemin is ook het slachtoffer er de dupe van als je geen AVP hebt, of voor een te laag gedekt bedrag hebt gekozen.

Bescherming aansprakelijkheidsverzekering particulieren

Een WA verzekering vergoedt over het algemeen:

 • schade waar jij aansprakelijk voor bent zoals letselschade bij anderen en schade aan goederen
 • gebreken die per abuis toegebracht is
 • gebreken aangericht door je kind
 • schade als gevolg van een probleem aan je huis

  Voor welk bedrag aan gebreken ben ik verzekerd?

  Dit verschilt per verzekeraar. Het dekkingsbedrag varieert van € 1.000.000 tot € 2.500.000. Bij een aantal verzekeraars kun je tussen twee bedragen kiezen, maar bij enkele heb je geen optie. Let hier dus goed op. Een hoger dekkingsbedrag houdt in tevens een hogere maandprijs die je maandelijks moet betalen. Je kunt tevens de bedragen van een WA verzekering vergelijken. Ondanks dat deze verzekering verplicht is heb je hier wel keuzemogelijkheid vrijheid in.

  Wat voor soort aansprakelijkheidsverzekering kan ik het beste afsluiten?

  Als je aansprakelijkheidsverzekeringen vergelijkt moet je bij de voorwaarden van de polis letten op de diverse modules die vergoedt zijn. Ben je alleenstaand, dan vallen alleen jijzelf, eventuele gasten en huispersoneel onder de dekking. Maar bij niet alle verzekeraars zijn ook kinderen tot een zekere leeftijd verzekerd op een aansprakelijkheidsverzekering voor alleenstaanden. Gebreken die veroorzaakt wordt door huisdieren kun je ook verhalen op je aansprakelijkheidsverzekering. Gebreken met de auto valt onder de verplichte WA-verzekering voor automobilisten, maar dat is een hele andere verzekering.

  De meeste verzekeringsmaatschappijen bieden een pakket aan waar je je opstal-, inboedel- en aansprakelijkheidsverzekering in onder kunt brengen. De opstalverzekering biedt dekking aan schade aan de opstal, de inboedelverzekering vergoedt gebreken die je aan de inboedel oploopt. Verzekeraars bieden verscheidene opties aan om je aansprakelijkheidsverzekering zoveel een mogelijkheid te laten passen bij je gezinssituatie. Ben je alleenstaand, dan hoef je bijvoorbeeld niet hetzelfde bedrag te betalen als gezinnen met kinderen.

  Uitwonende studerende kinderen worden meestal meeverzekerd. Dit geldt tevens voor huisdieren, ouders of opa’s en oma’s die bij je inwonen. Twijfel je welke beslissing het slimste bij je gezinssamenstelling past, dan kun je te allen tijde contact opnemen met de verzekeringsmaatschappij naar je mogelijkheid. We bieden verder vergelijkingstools voor rechtsbijstandsverzekeringen, inboedelverzekeringen en opstalverzekeringen aan.

  Easy overstappen WA verzekering

  Het klinkt ingewikkeld om je oude aansprakelijkheidsverzekering particulieren te op te zeggen en over te stappen naar een andere verzekering, maar dat is snel geregeld. Je kunt hiervoor contact opnemen met je huidige verzekeraar. Zij maken de opzegging dan voor je in orde. Vervolgens kun je een aansprakelijkheidsverzekering via onze vergelijkingstool voor aansprakelijkheidsverzekering bedrijven vinden.

Scroll naar boven