Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering

Aansprakelijkheidsverzekering Abn Amro

Ook al is een particuliere aansprakelijkheidsverzekering niet wettelijk verplicht, het kan welbeschouwd verstandig zijn om deze naast de WA verzekering af te sluiten. Wil je gedekt zijn voor de gebreken die je veroorzaakt bij derden, maar weet je niet exact voor welke verzekeringsmaatschappij je het voordeligste kunt kiezen? Of twijfel je welke verzekering voor jou het goedkoopste is? In dit artikel vindt je alle gegevens die je nodig hebt voordat je begint met aansprakelijkheidsverzekering abn amro, en voorafgaand je er één gaat vinden.

Wat is een WA verzekering?

Uitgangspunt voor de verzekeringsmaatschappij om uit te betalen bij aansprakelijkheidsverzekering abn amro is dat de verzekeringnemer verantwoordelijk bent voor de te verhalen schade aan personen of goederen. Als dat zo is, zijn tevens de gevolgschades gedekt.

Een ongeval zit in een nihil hoekje. Je vriendin kan per abuis een bal door het raam schoppen lopende het spelen, of voor je het weet heeft je kat de bril van een vader voor voedsel aangezien. De schade kan flink oplopen als je niet gedekt bent voor deze gebreken. Een WA verzekering vergoedt de schade als jij of je gezinslid per abuis de veroorzaker is van gebreken aan anderen. Dit geldt alleen voor de schade die jij of je gezinslid als privé-persoon maken. Eventuele schade tijdens het werk loopt via de bedrijfsaansprakelijkheids-verzekering die je werkgever af kan sluiten. Een AVP wordt ook wel eens een AVP-verzekering genoemd.

WA verzekering (AVP)

Een WA verzekering biedt dekking voor schade waar jij of jouw vriendin verantwoordelijk voor is. Je bent gedekt voor immateriële schade veroorzaakt bij anderen. Dit kan zowel lichamelijk als geestelijke schade betreffen. Hiernaast ben je gedekt voor schade aan materiële zaken. Een voorwaarde is dat de gebreken niet met opzet mag zijn aangebracht. Dat jij verantwoordelijk bent voor de gebreken, houdt in niet dat jij de gebreken zelf gemaakt hoeft te hebben. Jij bent meestal tevens verantwoordelijk voor gebreken aangericht door je papegaai. daarnaast ben jij aansprakelijk voor schade die is voorzaakt door een mankement aan je huis. Een voorbeeld is wanneer een dakpan van je huis op het hoofd van de postbode valt. Dan ben je verantwoordelijk voor de gebreken die dit heeft opgeleverd.

Wat is een aansprakelijkheidsverzekering?

Een tegenslag zit in een nihil hoekje. Je kind kan per ongeval een bal door het raam schoppen gedurende het voetballen, of voor je het weet heeft je hond de bril van een oude man als kluif aangezien. De onkosten kunnen flink oplopen als je niet gedekt bent voor zulke gebreken. Een aansprakelijkheidsverzekering dekt de onkosten als jij of je familie per tegenslag de veroorzaker zijn van gebreken aan derden. Dit geldt alleen voor de schade die jij of je familie als particulier maken. Eventuele schade tijdens het werk loopt via de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering die je werkgever af kan sluiten. Een aansprakelijkheidsverzekering wordt tevens wel eens een AVP-verzekering genoemd.

Een aansprakelijkheidsverzekering is niet voorgeschreven in Nederland, maar wel aan te raden. Als jij of jouw gezinslid iets doet waarmee schade wordt veroorzaakt, kun je namelijk aansprakelijk worden gesteld voor de veroorzaakte schede. Dat betekent dat jij opdraait voor de schade aan goederen, maar tevens voor gebreken aan de gezondheid van mensen. Zeker die letselschade kan behoorlijk in de papieren lopen. Dan is het fijn als je verzekerd bent.{

Waarom een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten?

U kunt bij de verzekeringsmaatschappij kiezen voor welk bedrag u de verzekering wilt aan gaan. Dit ligt meestal tussen de €500.000 en €2.500.000 per gebeurtenis. U kunt dit terug vinden in uw polisvoorwaarden. Als u gebruik moet maken van uw verzekering en u komt er niet uit met de tegenpartij. Dan kunt u een beroep doen op uw rechtsbijstandsverzekering. Heeft u deze niet? Dan kunt u hier een rechtsbijstandverzekering vergelijken.

Wanneer je iets doet dat gebreken veroorzaakt, ben je er volgens de wet aansprakelijk voor. Dat houdt in dat je de kosten van de schade moet betalen. Spullen kunnen zijn beschadigd, maar je kunt ook iemand onbedoeld verwonden. Heb je kleine kinderen? Dan is de ouder verantwoordelijk voor de gebreken die zij veroorzaken. Zonder aansprakelijkheidsverzekering moet je de schade uit eigen zak betalen. Een kleine schade is normaal gesproken niet het probleem. Maar stel dat iemand door iets wat jij zonder opzet hebt gedaan ziek wordt of hulpbehoevend raakt? Dan loopt de schade al snel op.

U bent gedekt tegen gebreken aan anderen

  • Een aansprakelijkheidsverzekering wordt ook wel aansprakelijkheidsverzekering genoemd
  • Een aansprakelijkheidsverzekering particulieren vergoed letsel gebreken en zaakschade
  • Opzettelijke schade is niet verzekerd
  • Zuivere vermogensgebreken is tevens uitgesloten

Een aansprakelijkheidsverzekering particulieren is een verzekering die gebreken die jij als verzekerde aan een ander persoon of zijn spullen aanbrengt. De polis is in beginsel bij iedere verzekeraar dezelfde. Als u als verzekerde gebreken toebrengt aan (spullen van) andere personen dan wordt dit tot om en nabij €1.250.000 gedekt per schadegeval. Dit bedrag verschilt per verzekering.

Is een aansprakelijkheidsverzekering particulieren verplicht?

In ons land is het afsluiten van een aansprakelijkheidsverzekering particulieren niet verplicht. Maar het is wel slim om dit te doen. Met name met kleine kinderen zit een ongeval in een klein hoekje. De onkosten voor het vergoeden van de veroorzaakte gebreken kan dan enorm hoog uitvallen.

WA verzekering: niet verplicht, wel doen!

In tegenstelling tot de basis zorgverzekering en de WA-verzekering voor autobezitters, hoort de AVP niet tot de wettelijk verplichte verzekeringen. Een aansprakelijkheidsverzekering particulieren hoort volgens de Consumentenbond echter wel in ieders basispakket van financiële diensten.

De premie die je afdraagt voor een aansprakelijkheidsverzekering met gezinsdekking (ongeveer €50 per 12 maanden voor een te verzekeren bedrag van €1,25 miljoen of meer) is in principe laag en sowieso geen reden om zo’n polis niet aan te gaan. Ook ben je als je géén aansprakelijkheidsverzekering hebt en wel aansprakelijk bent voor schade aan eigendommen van een ander, veel meer kwijt. En bovendien is tevens het slachtoffer er de dupe van als je geen aansprakelijkheidsverzekering hebt, of voor een te laag verzekerd bedrag hebt gekozen.

De premies van aansprakelijkheidsverzekeringen

De premies van aansprakelijkheidsverzekeringen lopen flink uiteen: de meest goedkope aansprakelijkheidsverzekering bleek in een test van de Consumentenbond ongeveer 2 keer zo duur te zijn als de duurste aansprakelijkheidsverzekering Dat hoeft voor uw situatie niet automatisch de betere aansprakelijkheidsverzekering te zijn. Vraag dus verschillende offertes op en vergelijk aansprakelijkheidsverzekeringen niet alleen op premie, maar ook op voorwaarden. Kijk onder meer even bij Nationale Nederlanden, Reaal, Univé en Verzekeruzelf.

De aansprakelijkheidsverzekering van OHRA kreeg in 2020 van onderzoeksbureau Moneyview 5 sterren voor zowel prijs als voorwaarden. De aansprakelijkheidsverzekeringen van ABN Amro en Klaverblad kregen tevens 5 sterren voor voorwaarden van de polis. Moneyview gaf ook vijf sterren voor kosten aan Aon en onverwijld aan United Insurance. Zo is de hoogste vergoeding voor gebreken door vriendendiensten (een situatie waarin een verzekerde niet verantwoordelijk is) bij ABN AMRO en OHRA hoger dan bij de meeste andere producten. Wel sluiten ABN Amro en Inshared de dekking voor gebreken door drones nog continu expliciet uit. OHRA is nog telkens de enige die aansprakelijkheidsschades met drones expliciet wel dekt.

Wilt u weten wat de kosten is voor uw situatie? Dan kunt u een aansprakelijkheidsverzekering berekenen. Dit doet u in de vergelijker op deze website. U vult enkele gegevens in: uw gezinssamenstelling, uw geboortedatum, de geboortedatum van uw partner, het gedekt bedrag, het eigen risico type en het eigen risico algemeen. Aan de hand van deze gegevens kan de vergelijker de meest goedkope aansprakelijkheidsverzekering berekenen. Het kost u slechts 1 minuut van uw tijd.

Voor welk bedrag aan schade ben ik verzekerd?

Dit verschilt per verzekeringsmaatschappij. Het dekkingsbedrag varieert van € 1.000.000 tot € 2.500.000. Bij meerdere verzekeringsmaatschappijen kun je tussen 2 bedragen kiezen, maar bij sommige heb je geen optie. Let hier dus goed op. Een hoger dekkingsbedrag houdt in ook een hogere maandprijs die je maandelijks moet betalen. Je kunt tevens de bedragen van een WA verzekering vergelijken. Ondanks dat deze verzekering verplicht is heb je hier wel mogelijkheid vrijheid in.

Waarom sluit je een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven af?

De meeste Hollanders hebben al een aansprakelijkheidsverzekering voor privésituaties. Alleen betaalt een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) geen gebreken die je als bedrijf veroorzaakt. Zo’n schade kan flink in de papieren lopen, dus is het goed een AVB te hebben. Heb je dit niet? Dan loop je het perikel dat je zo’n hoge claim niet zelf kunt betalen. Zeker als kleine zelfstandige kan dit een probleem zijn, waar je liever niet mee te maken krijgt.

Efficiënt overstappen aansprakelijkheidsverzekering particulieren

Het klinkt ingewikkeld om je oude AVP te laten stoppen en over te stappen naar een andere verzekeringsmaatschappij, maar dat is zo geregeld. Je kunt hiervoor contact opnemen met je huidige verzekeraar. Zij maken de opzegging dan voor je in orde. Dan kun je een aansprakelijkheidsverzekering via onze vergelijkingstool voor aansprakelijkheidsverzekering abn amro vinden.

Scroll naar boven